Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat orchideje v zimě?

Jak často zalévat orchideje v zimě?

Mám orchideje, které se mi daří pěstovat už nějakou dobu, ale teď, když přišla zima, začínám mít obavy, jak často je správně zalévat. V létě mi to přišlo snadné, protože jsem si říkal, že podle toho, jak substrát vysychá, jsem vždycky našel ten správný rytmus. Jenže teď, když venku mrzne a topení běží naplno, je vzduch mnohem sušší a mám pocit, že se to všechno mění. Zajímalo by mě, jestli je potřeba orchideje v zimě zalévat častěji nebo naopak méně. Jak se vůbec dá poznat, kdy mají dost vody? Občas mám pocit, že kořeny vypadají suché, ale substrát je ještě vlhký. A co když by se stalo, že je přeliji? Co byste doporučili? Je dobré sledovat nějaké konkrétní signály u rostliny nebo se řídit nějakými obecným pravidly pro zalévání? Rád bych slyšel nějaké zkušenosti nebo tipy od ostatních pěstitelů. Jak to děláte vy s vašimi orchidejemi v zimním období? Je v tom nějaký rozdíl oproti létu?

156 slov
1.6 minut čtení
23. 4. 2023
Miroslava Hladíková

Zimní období je pro orchideje trochu náročnější, ale zalévání se většinou dělá méně často než v létě. V zimě kořeny rostou pomaleji a substrát zůstává vlhčí déle. Takže doporučuji kontrolovat substrát – ideálně bys měl počkat, až bude skoro suchý, než začneš zalévat. Správný signál je, když kořeny začnou blednout a substrát se zdá suchý na dotek. Někdy může substrát vypadat ještě vlhký, i když kořeny už potřebují vodu. Pokud máš pocit, že máš orchideje přelité, tak se radši podívej na kořeny – pokud jsou hnědé a měkké, to není dobré. Měj na paměti, že vzduch je v zimě sušší kvůli topení, takže někteří doporučují i zvyšování vlhkosti vzduchu kolem rostlin. Snažím se zalévat tak jednou za 10-14 dní v zimě, ale záleží to na konkrétních podmínkách u tebe doma.

130 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Kamila Kratochvílová

Zalejování orchidejí v zimě je fakt trošku oříšek. Většinou se doporučuje zalévat méně než v létě, protože orchideje v zimě spí a potřebují míň vody. Jak říkáš, vzduch je sušší kvůli topení, ale substrát může zůstat vlhký dýl. Zkus teda kontrolovat kořeny – když jsou zelené, tak voda stačí. Když začnou být šedé nebo hnědé, tak to může znamenat, že mají hlad. Dobrý tip je nechat je oschnout mezi zaléváním, aby ses vyhnul přelití. Zpravidla stačí zalít jednou za 10-14 dní, ale klidně si to přizpůsob podle toho, jak rychle substrát schne. Snaž se taky mít orchideje v místě s dobrou cirkulací vzduchu a vyhni se přímému slunci. Držím palce, ať ti to roste!

114 slov
1.1 minut čtení
26. 1. 2025
Vojtěch Matoušek
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Péče o orchideje s ohledem na sezonní změny: Jak se přizpůsobit?Objevte, jak správně pečovat o orchideje během různých ročních období a jak tyto změny ovlivňují jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
5. 2. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky