Meskalin.cz/Fórum/Proč mi orchideje nekvetou a co s tím dělat?

Proč mi orchideje nekvetou a co s tím dělat?

Orchideje jsou pro mě fascinující rostliny, ale už nějakou dobu mám problém, který mi nedává spát. Mám doma několik orchidejí, které jsem dostal jako dárek a hrozně se mi líbí, ale už několik měsíců nekvetou. Zkoušel jsem všechno možné – měnil jsem jim místo na okně, zaléval jsem je podle doporučení a dokonce jsem je i hnojil speciálním hnojivem pro orchideje. Ale nic! Vypadá to, že si s nimi nevím rady. Vím, že někteří lidé mají orchideje plné květů a já tu mám jen zelené listy. Přemýšlím, jestli je něco špatně s jejich péčí nebo zda je problém v prostředí, kde je chovám. Možná jim nesedí teplota nebo vlhkost vzduchu? Mám pocit, že se snažím všechno správně, ale výsledek nikde. Mohlo by to být také tím, že je to nějaký druh, který zrovna nekvete tak často? Poraďte mi prosím, co mám dělat nebo jaké tipy byste doporučili na povzbuzení kvetení orchidejí. Je něco, co bych měl ještě vyzkoušet? Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2021
Aleš Prchal

Tak tohle znám, taky jsem měl orchideje, co nekvetly. Je to fakt frustrující, hlavně když se taháš s péčí a nic. Tady je pár věcí, co bys mohl zkusit. První věc - světlo. Orchideje potřebujou dostatek rozptýleného světla, ale ne přímé slunce, jinak ti spálí listy. Zkus je postavit blíž k oknu, ale dej pozor na to, aby nebyly na přímém slunci.

Pak je tu teplota – většina orchidejí má ráda teplo, ideálně kolem 20-25 stupňů ve dne a trošku chladněji v noci. Vlhkost vzduchu je taky důležitá, pokud máš doma moc suchý vzduch, zkus je pravidelně rosič nebo dej pod ně misku s vodou.

Co se týče vody, dej bacha na přelévání. Když mají kořeny moc vlhko, tak se jim pak nechce kvést. A hnojení – používání speciálního hnojiva pro orchideje je super, ale nepřeháněj to s tím. Zkus dávat hnojivo jednou za měsíc.

Je pravda, že některý druhy kvetou míň často než jiný, ale pokud máš zdravou rostlinu s pěknými listy, měla by kvést. Taky se může stát, že potřebují nějaký stimul – třeba náhlou změnu podmínek nebo trošku stresu (třeba přesun na jiné místo).

Takže zkrátka zkontroluj světlo, teplotu a vlhkost a buď trpělivý. Může to chvilku trvat, než začnou kvést.

201 slov
2 minut čtení
16. 11. 2024
Tomáš Havelka

Orchideje jsou fakt tricky, někdy to chce trochu trpělivosti. Zkus se zaměřit na pár věcí. První, světlo – potřebují hodně rozptýleného světla, ale ne přímé slunce. Pak teplota, ideální je kolem 20-25°C ve dne a trošku chladněji v noci. Hlavně nesmíš moc zalévat, radši ať si vyschnou, než aby byly v mokru. Co se hnojení týče, dej tomu čas – zkus hnojit jednou za měsíc v době vegetace. A pokud je to Phalaenopsis, tak klidně počkej na kvetení od jara do léta. Taky pozor na vlhkost vzduchu, orchideje mají rády vlhko. Můžeš zkusit i zvednout vlhkost pomocí mističky s vodou vedle květináče. A někdy se prostě stane, že rostlina si dá pauzu, tak se neboj – buď trpělivý!

118 slov
1.2 minut čtení
27. 3. 2024
Božena Krausová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Identifikace a řešení běžných problémů při pěstování orchidejíObjevte, jak identifikovat a efektivně řešit nejčastější problémy s orchidejemi pomocí tohoto průvodce, který je ideální pro asistentky i zkušené pěst...
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky