Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit škůdců na orchidejích?

Jak se zbavit škůdců na orchidejích?

Orchideje jsou nádherné rostliny, ale když se objeví škůdci, dokáže to pěstitelům pořádně znepříjemnit život. Rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti s bojem proti různým škůdcům, jako jsou třeba mšice, svilušky nebo molice, které si na těchto kráskách rády pochutnávají. Zjistil jsem, že moje orchideje začínají mít divné skvrny na listech a nějaké drobné nezvané hosty. Hledám efektivní metody, jak se jich zbavit, aniž bych poškodil rostlinu. Uvažoval jsem o různých chemických přípravcích, ale mám strach, že by to mohlo uškodit nebo ovlivnit květy. Existují nějaké přírodní alternativy nebo osvědčené postupy, které byste doporučili? Jak třeba funguje mýdlový roztok nebo jiné domácí prostředky? Zajímalo by mě také, jak často je dobré kontrolovat orchideje a co vlastně dělat preventivně, aby se škůdci vůbec neobjevovali. Víte někdo o nějakých konkrétních znacích, podle kterých poznám, že je něco v nepořádku? Dokázali jste někdo zachránit rostlinu po napadení? Jak moc jsou tyto škůdci nebezpeční? Budu vděčný za jakékoli tipy a rady od lidí, kteří si tím už prošli.

165 slov
1.7 minut čtení
5. 7. 2022
Jarmila Mašková

Když se ti na orchidejích objeví mšice nebo svilušky, je dobrý hned jednat. Osobně jsem měl úspěch s mýdlovým roztokem – smíchal jsem pár lžic tekutého mýdla s vodou a nastříkal na postižené části. Funguje to docela dobře a nezabíjí ti rostlinu. Dobrý je i olejový roztok, ten taky pomáhá. Co se týče přírodních metod, tak můžeš zkusit i česnekovou vodu – nastrouhej česnek, nech ho louhovat ve vodě a pak tím postříkej listy. To by mělo odradit ty nezvané hosty. Pokud máš strach z chemie, tak doporučuji začít s těma přírodníma alternativama. Kontroluj orchideje pravidelně, ideálně jednou týdně, abys chytl problém včas. Pokud uvidíš skvrny na listech nebo pavučinky, to jsou jasný signály nějakýho škůdce. Když se ti podaří rostlinu zachránit po napadení, většinou to chce trpělivost – po odstranění škůdců dávej pozor na zalévání a hnojení, aby se mohla regenerovat. Jinak tyhle škůdci můžou být dost nebezpeční, hlavně pokud se rozmnoží a napadnou víc rostlin. Takže radši nepodceňuj prevenci a drž si orchideje v dobré kondici.

168 slov
1.7 minut čtení
28. 5. 2024
Simona Mašková

Když se ti na orchidejích objeví mšice nebo svilušky, je nejlepší začít s nějakým domácím roztokem. Mýdlový roztok funguje skvěle, stačí smíchat trochu tekutého mýdla s vodou a postříkat tím listy. Pomůže to odstranit ty malý potvůrky, ale dávej pozor, abys to nepřehnal s koncentrací, aby si orchideje neublížil. Proti molicím zkus neemový olej, ten je přírodní a škůdcům se moc nelíbí. Kontrolovat rostliny je dobré pravidelně, ideálně každý týden, abys zachytil problém dřív, než se rozšíří. Pokud už máš škůdce, tak bys měl rostliny oddělit od ostatních a snažit se je léčit co nejrychleji. Když uvidíš žluté nebo hnědé skvrny na listech, to bývá jasný signál, že něco není v pořádku. Nezapomeň taky na prevenci – občas orchideje umyj vodou a kontroluj substrát, jestli není příliš mokrý. Držím palce, ať se ti podaří je zachránit.

137 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Josef Urban
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Identifikace a řešení běžných problémů při pěstování orchidejíObjevte, jak identifikovat a efektivně řešit nejčastější problémy s orchidejemi pomocí tohoto průvodce, který je ideální pro asistentky i zkušené pěst...
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky