Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesadit orchidej, když má květy?

Můžu přesadit orchidej, když má květy?

Přemýšlím o tom, jestli je rozumné přesazovat svou orchidej, když má ještě květy. Mám ji doma už skoro rok a teď začala krásně kvést. Vím, že orchideje obvykle potřebují trochu víc péče a pozornosti a že substrát, ve kterém rostou, se časem stává méně výživným. Na druhou stranu jsem slyšel, že přesazení během kvetení může způsobit stres a dokonce i opadání květů. Nechci o svou rostlinu přijít, ale také nechci čekat, až odkvetou, protože substrát vypadá dost opotřebovaně. Jaké máte zkušenosti? Je to riskantní nebo existuje nějaký způsob, jak to udělat šetrně? Jaké jsou nejlepší metody pro přesazení orchidejí? Mohlo by mi to nějak ovlivnit budoucí kvetení? Pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně toho, jak zacházet s orchidejemi během kvetení, budu moc vděčný za každou radu!

127 slov
1.3 minut čtení
20. 5. 2024
Elena Koubová

Přesazení orchideje během kvetení je fakt risk, to ti potvrdí skoro každý, kdo je má. Orchideje jsou citlivé na změny a když je přesadíš teď, může to způsobit opadání květů. Samozřejmě substrát by měl být kvalitní, ale pokud už vypadá špatně, možná bys to měl udělat. Zkus se ale podívat, jestli to opravdu potřebuje hned. Někdy stačí jen doplnit čerstvý substrát na vrch. Pokud se rozhodneš ji přesadit, dělej to opatrně, zkus nezaměnit kořeny a nepoškodit je. A když budeš mít štěstí, tak budoucí kvetení to moc neovlivní. Třeba si odpočine po odkvetení a pak ti zase udělá radost. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
4. 1. 2025
Simona Vávrová

Přesazování orchideje během kvetení je fakt dost riskantní. Mě osobně se to nestalo, ale slyšel jsem, že když ji přesadíš, tak můžeš přijít o květy nebo dokonce o celou sezonu kvetení. Substrát bys měl měnit, to je jasné, ale zkus to udělat až po odkvětu. Když už to jinak nejde a substrát je fakt v hrozným stavu, tak aspoň buď co nejšetrnější. Zkus ji přesadit opatrně, moc neporušuj kořeny a dej jí klid na zotavení. Když se jí to podaří, tak příště už by měla kvetet normálně. Ale fakt je lepší počkat, dokud nezakvetou.

94 slov
0.9 minut čtení
12. 1. 2025
Václav Jirka
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Identifikace a řešení běžných problémů při pěstování orchidejíObjevte, jak identifikovat a efektivně řešit nejčastější problémy s orchidejemi pomocí tohoto průvodce, který je ideální pro asistentky i zkušené pěst...
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky