Meskalin.cz/Fórum/Jakou půdu použít pro pěstování orchidejí?

Jakou půdu použít pro pěstování orchidejí?

Zajímalo by mě, jakou půdu vlastně používat pro pěstování orchidejí. Slyšel jsem, že orchideje mají specifické požadavky na substrát a nevím si s tím rady. Je pravda, že potřebují něco jiného než běžné květinové zeminy? Mám doma několik různých druhů orchidejí a chtěl bych jim poskytnout to nejlepší prostředí pro růst. Jaké přírodní složky by měly být součástí substrátu, aby se jim dařilo? Četl jsem o kůře, perlitu a dalších přísadách, ale nejsem si jistý, jak je správně kombinovat. Měl bych se vyhnout použití běžné zeminy, nebo by se mohla použít jako základ? Jaký poměr jednotlivých složek by byl ideální? Rád bych také věděl, jestli se dá substrát snadno připravit doma nebo jestli je lepší koupit hotovou směs v obchodě. Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Jaké máte tipy na péči o orchideje v závislosti na tom, jakou půdu zvolím? Děkuji za vaše rady!

144 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Zuzana Khýrová

Orchideje fakt potřebujou speciální substrát, to je pravda. Běžná květinová zemina není pro ně ideální, protože mají rády provzdušněné a drenážní prostředí. Místo toho se používá mix kůry (nejlíp borovicový nebo smrkový), perlit a třeba i kokosové vlákno. Poměr záleží na druhu orchideje, ale většinou se doporučuje něco jako 60% kůra, 30% perlit a zbytek kokos.

Můžeš si substrát připravit doma, ale je to takový laborování. Hotové směsi se dají koupit a většinou jsou fakt fajn. Pokud nechceš moc experimentovat, jdi radši do obchodu.

A co se týká péče, dej pozor na zálivku - orchideje nemají rády přemokření. Hlavně je nesmíš dávat do těžkých půd. Taky by měly mít dost světla, ale ne přímý slunce. Takže dobrý místo je klíč. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
27. 7. 2023
Ivana Burianová

Orchideje fakt potřebujou jiný substrát než běžná květinová zemina. Ta je moc hutná a orchideje mají radši vzdušnější prostředí. Nejlepší je použít směs kůry, perlit a třeba i kokosové vlákno. Kůra z borovice je super, protože dobře odvodňuje a zachovává vlhkost, což orchideje milujou. Můžeš zkusit poměr 2:1:1, kde máš 2 díly kůry, 1 díl perlitu a 1 díl kokosového vlákna.

Běžnou zeminu bych se vyhnul, protože ti to může udusit kořeny. Hotové směsi pro orchideje se dají koupit v květinářstvích a jsou většinou fajn, ale klidně si to můžeš připravit i doma. Hlavně nezapomínej na dobrou drenáž – dej pod orchi květináč s otvory. Záleží taky na druhu orchideje, některý potřebujou víc vlhkosti, jiný zas míň, tak se tomu přizpůsobuj. A ještě jednou – vzdušnost substrátu je klíčová! Tak hodně štěstí s pěstováním!

133 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Petra Vlčková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Identifikace a řešení běžných problémů při pěstování orchidejíObjevte, jak identifikovat a efektivně řešit nejčastější problémy s orchidejemi pomocí tohoto průvodce, který je ideální pro asistentky i zkušené pěst...
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky