Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že orchidej má málo vody?

Jak poznám, že orchidej má málo vody?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Nápad mít doma orchidej mě naprosto okouzlil, ale teď, když ji mám, jsem trochu zmatený ohledně toho, jak správně pečovat o její potřeby. Vím, že je důležité najít tu správnou rovnováhu mezi zaléváním a sušením, ale jak vlastně poznám, že moje orchidej má málo vody? Jaké signály mi dá, abych si uvědomil, že je třeba ji zalít? Zaregistroval jsem, že listy mohou začít žloutnout nebo povadnout, ale co to přesně znamená? Mám také pocit, že když substrát uschne příliš rychle, mohla by to být známka nedostatku vláhy. Je možné, že i kořeny orchideje vám mohou napovědět? Zmínil někdo z vás, jak vypadá dobrý stav kořenů a co bych měl hledat? A co se týče zalévání – existuje nějaká technika nebo doporučení ohledně frekvence zalévání? Jak často byste měli orchidce dávat vodu, aby měla dostatek zavlažení, ale zároveň se předešlo hnilobě kořenů? Když už mluvím o kořenech – jak vypadají zdravé kořeny oproti těm, které už jsou na tom špatně? Můžu nějak zjistit, jestli je rostlina podvodně nebo spíš trpí suchostí? Každá rada by byla moc vítaná. Děkuji za vaše zkušenosti!

184 slov
1.8 minut čtení
27. 8. 2023
Filip Polák

Orchideje jsou fajn, ale jo, zalévání je oříšek. Jestli máš pocit, že málo vody, tak fakt sleduj listy a kořeny. Když listy žloutnou nebo začnou povadávat, většinou to značí, že něco není v pořádku. Kořeny by měly být zelené, pokud jsou suché, tak to jasně ukazuje na nedostatek vody. A když jsou hnědé a kašovité, to je špatný signál – to už je hniloba. Substrát by měl být vlhký, ale ne mokrý. Zkus třeba ponořit květináč do vody na pár minut a pak ho nechat okapat. Frekvence zalévání závisí na teplotě a vlhkosti doma – tak jednou za týden nebo dva by měla stačit. Hlavně nenechávej orchidej stát ve vodě. Pokud substrát uschne rychleji, možná potřebuješ zvolit jiný typ substrátu nebo častěji kontrolovat vlhkost. Takže pozoruj a přizpůsobuj!

128 slov
1.3 minut čtení
8. 11. 2024
Markéta Benešová

Orchidej je dost specifická, co se týče vody. Když má málo vody, začne to být vidět na listech. Ty zžloutnou a můžou být povadlé. Taky se může stát, že květy budou opadávat dřív, než by měly. Pokud substrát úplně uschne a rychle, tak to taky může znamenat nedostatečnou zálivku. Kořeny orchidejí by měly být zelené a pevné, pokud jsou šedé nebo hnědé, tak to neseďte s vodou. Zkus zalévat tak jednou za týden, ale záleží na teplotě a vzdušné vlhkosti. Možná zkusit ponořit květináč do vody na pár minut a pak nechat okapat. Je důležitý najít tu správnou rovnováhu – moc vody a kořeny začnou hnít. Takže sleduj listy a kořeny, to ti hodně napoví.

115 slov
1.2 minut čtení
25. 11. 2024
Jarmila Volfová
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Identifikace a řešení běžných problémů při pěstování orchidejíObjevte, jak identifikovat a efektivně řešit nejčastější problémy s orchidejemi pomocí tohoto průvodce, který je ideální pro asistentky i zkušené pěst...
1000 slov
10 minut čtení
22. 8. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky