Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sesazené sukulenty?

Jak často zalévat sesazené sukulenty?

Mám takový dotaz ohledně péče o mé sukulenty, které jsem nedávno sesadil. Vím, že sukulenty jsou obecně docela odolné rostliny a potřebují méně vody než jiné květiny, ale teď mi to celé nějak vrtá hlavou. Jak často je vlastně potřebuji zalévat po přesazení? Je to něco jiného, když byly v původním květináči, nebo se na to mám dívat jinak, teď když jsou sesazené? Slyšel jsem, že nově přesazené rostliny by se měly zalévat méně často, aby si mohly zvyknout na nové prostředí a aby se jim neudělaly kořeny. Ale co když je moc suché počasí? To pak mám zalévat častěji? Je lepší počkat, až půda úplně vyschne a pak je pořádně zalít, nebo je lepší dávat menší dávky vody častěji? A co třeba období zimy? Musím to brát v potaz taky? Takže kolikrát týdně nebo měsíčně bych měl svoje sukulenty aktuálně kontrolovat a jak poznám, že mají dostatek vody? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale chci mít jistotu, že dělám pro své miláčky to nejlepší. Díky moc za všechny rady!

171 slov
1.7 minut čtení
22. 7. 2024
Pavel Janoušek

Zalévat sukulenty po přesazení chce trochu citu. Obecně se doporučuje, aby ses po přesazení držel na suchu aspoň týden nebo dva. To dá kořenům čas na aklimatizaci a sníží riziko hniloby. Pokud je venku moc sucho, tak můžeš zkusit lehce zalít, ale fakt opatrně. Sleduj půdu – nejlíp je nechat ji úplně vyschnout, než zase zaliješ. Přece jen, lepší pořádně, ale méně často, než pořádně přemokřit. V zimě se to hodně zpomaluje, takže tam stačí kontrolovat jednou za měsíc. Jak poznáš, že mají dost vody? Když listy nejsou povadlé a vypadají šťavnatě. Když začneš vidět změny, tak už je asi pozdě. Takže hlavně klid a pozoruj, co se děje.

109 slov
1.1 minut čtení
26. 12. 2024
Václav Vaculík

Zalévat sukulenty po přesazení je trošku jiný šálek kávy. Obecně platí, že bys měl počkat asi týden nebo dva, než je začneš zalévat, aby si kořeny zvykly na nové prostředí. Po tomhle období zalej pořádně, ale dej pozor, aby ti to nevytopilo spodek květináče. V suchém počasí je jasný, že budeš muset trochu častěji kontrolovat půdu, ale zkus vydržet a nezalévat, dokud není půda úplně suchá. Můžeš se řídit pravidlem, že když se dotkneš půdy a je suchá do hloubky, tak pak zalévej. Zima je taky důležitá, tehdy většina sukulentů spí, tak s vodou opatrně. Zkrátka sleduj své rostlinky, jak vypadají, jestli jsou svěží nebo povadlé. Udržuj je v dostatečně vzdušné půdě a uvidíš, že se ti odvděčí! Hlavně ne přelívat!

121 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Michal Kopecký
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Zvláštní péče o sesazené rostliny: Jak udržet kombinace zdravé a krásnéPraktické rady pro pěstitele, jak se starat o sesazené rostliny a jak předcházet častým problémům v jejich péči.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky