Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, jestli jsou moje sesazené rostliny nemocné?

Jak poznat, jestli jsou moje sesazené rostliny nemocné?

Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které jsem nedávno sesadil do nových květináčů, ale teď mám strach, že by mohly být nemocné. Jak mám poznat, že něco není v pořádku? Všiml jsem si, že některé mají na sobě podivné skvrny, jiné začaly žloutnout a dokonce i některé ztrácejí listy. Někde jsem také slyšel, že by mohly mít nějaké škůdce, ale nevím, podle čeho je rozpoznat. Může mi někdo říct, jaké jsou typické příznaky nemocných rostlin? Co bych měl sledovat? Mám se bát, když se mi některé kaktusy zdají měkké nebo se na nich objevují pavučinky? Jak to je s tím kořenovým hnilobou? Jak poznám, zda je rostlina prostě přelita nebo jestli už to není lepší rozseknout a vzít to od začátku? A co když se mi zdá, že má rostlina divný zápach, je to známka nemoci nebo prostě špatného substrátu? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně posuzovat zdraví svých rostlin a jak mohu zasáhnout v případě, že si všimnu nějakých změn. Odborníci na pěstování kaktusů a sukulentů by mi určitě pomohli objasnit, co mohu udělat pro to, abych zachoval své rostliny zdravé.

185 slov
1.9 minut čtení
3. 1. 2024
Tereza Jandová

Jo, je dobrý si dávat pozor na kaktusy a sukulentky, když je sesazuješ. Skvrny na listech nebo těle rostliny můžou znamenat houbovou nebo bakteriální infekci. Žloutnutí je známka, že asi něco děláš špatně – buď přelévání, nebo nedostatek živin. Když kaktusy ztrácí listy, může to být stres třeba z přesazení nebo špatné podmínky.

Ty pavučinky, co zmiňuješ, jsou možná známkou svilušek, což jsou malý škůdci, kteří se rádi usazují na sukulentech. Pokud se ti kaktusy začnou měknout, to je fakt špatný – může být kořenová hniloba. Takže podívej se na kořeny, jestli nejsou hnusně tmavý nebo mokrý. Když má rostlina divnej zápach, většinou to ukazuje na shnilý kořeny nebo špatný substrát.

Pokud vidíš jasný příznaky nemoci, jako ty skvrny nebo zápach, může být lepší vzít rostlinu ven a podívat se na kořeny – jestli mají znaky hniloby, tak je možná čas na radikální řešení. Vyměnit substrát a nechat ji trochu odpočinout bez vody. Ať se daří!

155 slov
1.6 minut čtení
18. 2. 2024
Radka Odehnalová

Pokud máš kaktusy a sukulenty, co vypadají divně, tak se na ně pořádně podívej. Skvrny můžou být známkou nemocí jako plísně nebo hniloby. Žloutnutí listů často ukazuje na přelévání, to můžeš zjistit, když je rostlina měkká a uhnívá. Když začneš vidět pavučinky, možná máš svilušky, což jsou škůdci, co dělají dost neplechu. Zápach je jasný signál, že něco není v pořádku – buď kořeny hnijou nebo substrát je špatnej. Pokud máš podezření na kořenovou hnilobu, radši rostlinu vyndej a zkontroluj kořeny. Jestli jsou černý nebo měkký, je čas oříznout a dát do novýho substrátu. Důležité je taky vědět, že kaktusy potřebují suchý období po zalití, takže to s vodou nepřeháněj. Držím palce, ať se to spraví!

116 slov
1.2 minut čtení
24. 7. 2024
Marie Dubská
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Zvláštní péče o sesazené rostliny: Jak udržet kombinace zdravé a krásnéPraktické rady pro pěstitele, jak se starat o sesazené rostliny a jak předcházet častým problémům v jejich péči.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky