Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se listy mé rostliny začínají zasychat?

Co dělat, když se listy mé rostliny začínají zasychat?

Mám doma pár exotických rostlin a poslední dobou jsem si všiml, že některé z jejich listů začínají zasychat a vypadají opravdu špatně. Přemýšlel jsem, co by mohlo být příčinou. Může to být nedostatek vody nebo naopak přelití? Před týdnem jsem je přehodnotil, ale protože mám také kaktusy a sukulenty, občas je těžké najít tu správnou rovnováhu. Je možné, že mají příliš málo slunce nebo naopak moc? Zkoušel jsem je přesunout blíž k oknu, ale obávám se, že to mohlo být ještě horší. Také se mi zdá, že substrát v květináči není ideální a možná potřebují přesadit. Co si o tom myslíte? Jaké by mohly být další příčiny toho, že listy zasychají? A co mám vlastně dělat, abych je zachránil? Je nějaký speciální způsob péče o rostliny, které mají takovéto potíže? Mám je stříkat vodou nebo použít nějaký hnojivo? Jsem trochu zoufalý a nevím, kde hledat rady. Opravdu bych chtěl, aby moje rostliny vypadaly zdravě a krásně. Máte někdo podobnou zkušenost? Co jste udělali ve chvíli, kdy začaly listy vaší rostliny zasychat?

171 slov
1.7 minut čtení
26. 10. 2023
Luboš Havlík

Myslím, že to může být víc faktorů. Zasychání listů často ukazuje na nedostatek vody, ale taky můžeš mít problém s přelitím. Zkontroluj, jak často je zaléváš a jestli mají dobrý odtok, protože kořeny by neměly stát ve vodě. Taky se podívej na substrát - pokud už je starý nebo příliš hutný, mohlo by to bránit správnému odvodu vody a vzduchu.

Co se světla týče, některé rostliny potřebují hodně slunce, zatímco jiné snesou jen trochu - takže to chce najít tu správnou rovnováhu. Zkus je postupně přesouvat a sledovat reakci. A co se týče hnojiva, pokud to vypadá na nedostatek živin, tak klidně použij nějaký tekutý hnojivo, ale ne přeháněj to.

Stříkání vodou může pomoct zvýšit vlhkost vzduchu, ale pozor na to, aby sis neudělal plíseň na listech. Prostě sleduj, co rostlina dělá a upravuj péči podle toho. A pokud fakt nevypadá moc dobře, klidně ji zkus přesadit – nový substrát může udělat divy.

153 slov
1.5 minut čtení
26. 6. 2024
Martina Jedličková

Zasychání listů může mít spoustu příčin, takže to chce trochu pátrat. Nedostatek vody je určitě jedna z možností, ale přelití může být taky problém, pokud máš různé rostliny se specifickými potřebami. Kaktusy a sukulenty potřebujou málokdy vodu, zatímco ostatní rostliny ji můžou chtít víc. Zkus zkontrolovat substrát, jestli není moc mokrý nebo naopak suchý. Můžeš zkusit vyjmout květináč a podívat se, jak vypadá kořenový systém. Pokud je přemokřený, tak kořeny můžou zahnívat.

Co se týče světla, některé rostliny potřebují hodně slunce, jiné zase preferují stín. Když jsi je přemístil blíž k oknu, tak to mohlo být špatně. Zkus je na chvíli vrátit zpátky a uvidíš, co se stane. Také je dobré rostliny občas stříkat vodou, zvlášť pokud máš doma suchý vzduch, ale pozor na to, aby to nebylo moc.

Hnojivo bys mohl zkusit, ale dej pozor na to, že když jsou rostliny už ve stresu, hnojení může situaci ještě zhoršit. Možná je potřeba je i přesadit do lepšího substrátu. Takže shrnutí: zkontroluj vlhkost půdy, světlo a substrát a pak se uvidí. Držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2024
Marie Konečná
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Zvláštní péče o sesazené rostliny: Jak udržet kombinace zdravé a krásnéPraktické rady pro pěstitele, jak se starat o sesazené rostliny a jak předcházet častým problémům v jejich péči.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky