Meskalin.cz/Fórum/Kombinace kaktusů s jinými rostlinami – je to možné?

Kombinace kaktusů s jinými rostlinami – je to možné?

Přemýšlím, jestli je dobrý nápad kombinovat kaktusy s jinými rostlinami v jedné nádobě. Mám pár krásných kaktusů, které mi dělají radost, ale rád bych do stejného květináče přidal i nějaké další rostliny. Jenže nevím, jestli by to fungovalo. Mám strach, že kaktusy potřebují úplně jinou péči než jiné pokojovky. Jaké rostliny by se třeba daly kombinovat? Vím, že některé sukulenty mají podobné nároky na zálivku a světlo jako kaktusy, ale co takové orchideje nebo pár bylinek? Mám doma i nějaké sukulenty, ale pořád si nejsem jistý, jestli se hodí do stejného květináče jako kaktusy. Existují nějaká pravidla nebo tipy ohledně toho, jak rostliny kombinovat, aby se vzájemně nerušily? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké konkrétní druhy kaktusů nebo rostlin, které se spolu snášejí lépe než jiné. Zkrátka mám pocit, že bych chtěl vytvořit hezkou kompozici, ale bojím se, že nakonec udělám víc škody než užitku. Co si o tom myslíte?

151 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2023
Božena Procházková

Kombinace kaktusů s jinýma rostlinama může fungovat, ale je potřeba si dát pozor na nároky na vodu a světlo. Kaktusy většinou potřebujou hodně sluníčka a málo zálivky, zatímco mnohý jiný rostliny, jako třeba orchideje nebo některé bylinky, potřebujou víc vlhkosti. Nejlepší je zkusit to se sukulenty, protože ty mají podobné potřeby jako kaktusy, co se týče zálivky a osvětlění. Třeba echeveria nebo haworthia se s kaktusy snášejí dobře. Takže pokud chceš kombinovat, drž se sukulentů, vyber nějaký menší druhy a dej pozor na to, aby měly dostatek místa a nebyly přelité. Jinak můžeš mít problém. Pokud chceš mít něco barevnějšího, tak zkombinuj několik druhů sukulentů vedle sebe, to vypadá fajn. Kaktusy a orchideje dohromady asi fakt nebudou fungovat, tak to radši nezkoušej.

122 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Viktor Ryba

Kombinování kaktusů s jinýma rostlinama může být fajn, ale je potřeba to dobře promyslet. Kaktusy většinou potřebují hodně sluníčka a málo vody, zatímco jiné rostliny, jako třeba orchideje nebo bylinky, můžou mít úplně jiný přístup k péči. Pokud chceš mít v jednom květináči kaktusy a nějaké další rostliny, tak se zaměř hlavně na sukulenty – ti mají podobné nároky na zálivku a světlo.

Co se týče konkrétních druhů, tak třeba rosliny jako Aloe Vera nebo Echeveria by mohly jít k sobě. Hlavně dávej pozor, aby zemina měla dobrou drenáž a aby si neudělal mokrou bažinu. Orchideje do stejného květináče s kaktusy moc nefungují, protože ty potřebují víc vlhkosti a jinou půdu. Takže buď opatrnej a radši se drž těch sukulentů.

Celkově platí, že čím víc se odlišujou nároky rostlin, tím hůř to bude fungovat. Pokud uděláš správnou kombinaci, můžeš mít pěknou kompozici, ale fakt to chce přemýšlet nad tím, co k sobě jde.

159 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Bedřich Janda
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Zvláštní péče o sesazené rostliny: Jak udržet kombinace zdravé a krásnéPraktické rady pro pěstitele, jak se starat o sesazené rostliny a jak předcházet častým problémům v jejich péči.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky