Jaký substrát je nejlepší pro sesazené exotické rostliny?
Když se rozhodnete pěstovat exotické rostliny a kaktusy, určitě se vám v hlavě honí spousta otázek, zejména pokud jde o substrát. Jaký typ půdy je vlastně nejlepší pro sesazené rostliny? Je to něco speciálního, nebo si vystačím s běžnou zahradnickou zemí? A co když mám kombinaci různých druhů – potřebují všechny stejnou směs? Vím, že některé exotické rostliny vyžadují více drenáže, takže bych měl zvolit substrát, který dobře propouští vodu, ale co když právě moje rostlina miluje vlhko? Mám přidávat do substrátu písek, nebo rašelinu, nebo je lepší použít hotovou směs určenou přímo pro sukulenty a kaktusy? Jak moc pH půdy ovlivňuje růst a zdraví rostlin? Je potřeba do substrátu něco přidávat jako hnojivo nebo minerály? Mám také na paměti, že některé rostliny mohou být citlivé na přemokření, takže jak zajistit, aby měly dostatečnou vlhkost bez rizika uhnívání kořenů? Zkrátka – jak najít tu správnou rovnováhu v substrátu pro různé exotické rostliny a jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Rád bych slyšel vaše názory a tipy!