Meskalin.cz/Fórum/Jaké domácí směsi můžu použít na ochranu sukulentů?

Jaké domácí směsi můžu použít na ochranu sukulentů?

Zajímalo by mě, jaké domácí směsi by byly nejlepší na ochranu mojich sukulentů. Mám nějaké krásné kaktusy a další rostliny, které bych chtěl uchránit před škůdci a nemocemi, ale nechci používat chemikálie. Slyšel jsem, že existují přírodní recepty, které jsou efektivní a zároveň šetrné k rostlinám. Co třeba směs z česneku nebo chilli? Fungují tyto ingredience opravdu? A co citronová šťáva nebo ocet? Je pravda, že některé z těchto domácích směsí mohou také pomoci proti plísním? Určitě bych rád znal názory a zkušenosti od ostatních pěstitelů. Kdo má nějaké osvědčené tipy nebo recepty na přírodní ochranu sukulentů? Které suroviny tedy mohu použít, abych se vyhnul běžným problémům s těmito rostlinami? Jak často bych měl tyto směsi aplikovat a jakou koncentraci doporučujete? Děkuji za každou radu!

125 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2021
Karolína Tvrdíková

Na ochranu sukulentů můžeš zkusit pár domácích směsí, co jsou většinou snadno dostupné. Česneková směs je skvělá - stačí rozmixovat pár stroužků česneku s vodou a nechat to odstát. Pak to přeceď a můžeš stříkat na rostliny. Funguje to proti různým škůdcům, jako jsou mšice nebo svilušky.

Chilli taky může pomoct, zase ho rozmixuj s vodou a použij. Je to trochu silnější, tak to zkus na menší části rostliny nejdřív, jestli to snesou.

Citronová šťáva a ocet se dají použít také, ale opatrně – moc kyseliny může rostliny spálit. Raději je ředěný s vodou a používej jen občas. Co se týče plísní, tak i trochu jedlé sody rozmíchané ve vodě může být užitečné. Aplikace jednou za dva týdny by mohla stačit.

Co se týče koncentrace, tak začni s jednou lžící česneku nebo chilli na litr vody a uprav podle toho, jak to funguje na tvých rostlinách. Hlavně pozoruj a testuj, co dává nejlepší výsledky. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
20. 6. 2024
Jana Tichá

Na ochranu sukulentů můžeš určitě zkusit pár domácích směsí, co jsem slyšel, tak česnek je fakt super. Stačí rozmixovat pár stroužků s vodou a pak to přecedit. Tohle by mělo fungovat jako přírodní repelent. Chilli taky — smíchej prášek s vodou, to by mělo odpudit škůdce. Citronová šťáva je dobrá na plísně, ale pozor, ať to nepřeženeš, může spálit listy. Ocet pomáhá proti houbám, ale opatrně s koncentrací, jinak to může uškodit. A co se frekvence týče, tak asi jednou za dva týdny je fajn, ale sleduj rostlinky, jak reagují. Hlavně se snažit to aplikovat na večer nebo ráno, aby slunko neudělalo paseku. Zkus si pohrát s těma poměrama a najít to, co ti sedne.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2023
Soňa Mašková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Domácí směsi pro biologickou ochranu sukulentůObjevte, jak si připravit účinné směsi pro ochranu sukulentů před parazity a zajistěte jejich zdravý růst pomocí domácích ingrediencí.
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky