Meskalin.cz/Fórum/Tipy na přírodní repelenty pro kaktusy a sukulenty?

Tipy na přírodní repelenty pro kaktusy a sukulenty?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám na srdci takovou malou otázku, která se mě týká mých rostlinek. V poslední době jsem si všiml, že se kolem mých kaktusů a sukulentů motají nějaké potvůrky, a to mě dost trápí. Hledám tedy nějaké přírodní způsoby, jak je ochránit před těmito škůdci, aniž bych musel sahat po chemických postřicích, které by mohly poškodit mé oblíbené rostlinky. Vím, že existuje spousta receptů na přírodní repelenty, ale je jich tolik, že už se v tom začínám ztrácet. Mohli byste mi prosím poradit? Jaké máte osvědčené tipy nebo triky na přírodní repelenty, které jsou účinné a zároveň šetrné k mým kaktusům a sukulentům? Uvažoval jsem o různých bylinkách nebo olejích, ale nevím, co by mohlo fungovat nejlépe. Možná máte nějaký recept, který jste sami vyzkoušeli? Děkuji moc za každou radu!

135 slov
1.4 minut čtení
3. 6. 2022
Alois Vrba

Když se ti kolem kaktusů a sukulentů motají potvůrky, zkus pár přírodních tipů. Můžeš zkusit směs vody a mýdla na nádobí – stačí trochu mýdla rozředit v teplé vodě a postříkat tím rostlinky, měl by to být dobrý repelent. Další možnost je použít neemový olej, ten je taky dost účinný. Rozřeď ho podle pokynů a postříkej listy. A pak je tu česnek – udělej si česnekový odvar. Provař česnek ve vodě, nech to vychladnout a pak to postříkej na rostlinky. Tyhle přírodní metody by měly pomoci bez chemie. Ještě je dobré pravidelně kontrolovat rostliny, aby ses ujistil, že se problém nevrací. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
20. 8. 2023
Jan Vacek

Zkus třeba mýdlo a vodu. Rozpustíš trošku tekutého mýdla v teplé vodě, naliješ do rozprašovače a lehce postříkáš kaktusy a sukulenty. Mělo by to zabít nějaký ty škůdce, jako jsou třeba mšice. Další možnost je použít olej – třeba neem olej, ten je přírodní a účinný. Naředíš ho s vodou a zase stříkáš na rostliny. Taky se hodně mluví o česneku, tak můžeš udělat česnekový extrakt – pomeleš pár stroužků, zaliješ vodou a necháš to odstát, pak sceď a stříkej. A pokud máš bylinky jako rozmarýn nebo tymián, tak z nich udělej odvar a zkus to taky. Uvidíš, co zabere nejlíp. Hlavně to zkoušet pravidelně, aby sis chránil svoje rostlinky.

111 slov
1.1 minut čtení
28. 5. 2024
Zuzana Fojtíková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Domácí směsi pro biologickou ochranu sukulentůObjevte, jak si připravit účinné směsi pro ochranu sukulentů před parazity a zajistěte jejich zdravý růst pomocí domácích ingrediencí.
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky