Meskalin.cz/Fórum/Jak zachránit sukulenty před škůdci pomocí domácích prostředků?

Jak zachránit sukulenty před škůdci pomocí domácích prostředků?

Mám problém se svými sukulenty, zdá se, že se na nich objevili nějací škůdci a bojím se, že by mohli všechny moje rostlinky zničit. Vím, že existuje spousta chemických přípravků, ale chtěl bych se vyhnout těmto agresivním metodám, protože preferuji přírodní a domácí způsoby, jak se s tímto problémem vypořádat. Může mi někdo poradit, jaké domácí prostředky by mohly fungovat na odstranění těchto škůdců? Mám slyšel o různých metodách jako je použití mýdlové vody nebo octa. Funguje to opravdu? Jak přesně to připravit a aplikovat? A co třeba olejové směsi, nebo česnek? Jaké jsou nejlepší recepty a postupy? Zajímalo by mě, jestli mají tyto metody nějaký vedlejší účinek na sukulenty a jak často bych měl tyto přírodní postřiky aplikovat. Děkuji všem za rady!

123 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2020
Vojtěch Kratochvíl

Když se na sukulentech objeví škůdci, domácí prostředky jsou skvělá volba. Mýdlová voda fakt funguje – smíchej pár kapek tekutého mýdla s vodou, nalij to do rozprašovače a stříkej na rostliny. Je dobrý to dělat třeba jednou týdně, dokud nevidíš zlepšení. Ocet taky může pomoct, ale pozor, nedávej ho moc – stačí lžíce octa na litr vody. A jestli chceš zkusit olejové směsi, tak smíchej rostlinný olej s vodou v poměru 1:10 a zase stříkej. Česnek je další hit – rozmixuj česnek s vodou, nech to odstát a pak přeceď. Tohle by mělo škůdce odehnat. Ale bacha, vždycky to nejdřív vyzkoušej na malém kousku rostliny, aby ses ujistil, že jim to neublíží. Co se týká vedlejších účinků, tak by to mělo být v pohodě, ale časté postřiky můžou udělat více škody než užitku, tak radši jednou za týden max. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
25. 4. 2024
Vlastimil Vondra

Zbavit se škůdců na sukulentech není zas tak těžký úkol, když nechceš používat chemikálie. Mýdlová voda je fakt dobrá volba – stačí smíchat trochu tekutého mýdla s vodou (tak 1-2 lžičky na litr) a postříkat tím rostlinky. To zabije třeba mšice nebo svilušky. Důležité je to nanést i zespodu listů, kde se škůdci často schovávají.

Octový roztok taky může pomoct – zkus smíchat vodu s octem v poměru 1:1 a opět postříkat. Ale dávej pozor, ať to nepřeženeš, protože ocet je kyselý a může spálit listy.

Česnek je další skvělá varianta – rozmixuj pár stroužků česneku s vodou a nechej to odstát přes noc. Potom sceď a postříkej tím sukulenty. Škůdci nesnáší vůni česneku.

Olejové směsi jako neem oil jsou taky fajn, ale musíš být opatrnej, aby si to nepřehnal. Pár kapek smíchaných s vodou by mělo stačit.

Co se týče frekvence, tak postřiky bys měl dělat asi jednou za týden, dokud nevidíš zlepšení. A vždycky pamatuj, že je dobrý nejdřív vyzkoušet na jednom listu, jestli rostlince neublíží. Při těchto metodách by neměly být vedlejší účinky, pokud to nepřeženeš. Držím palce!

177 slov
1.8 minut čtení
14. 7. 2024
Jiří Šafařík
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Domácí směsi pro biologickou ochranu sukulentůObjevte, jak si připravit účinné směsi pro ochranu sukulentů před parazity a zajistěte jejich zdravý růst pomocí domácích ingrediencí.
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky