Meskalin.cz/Fórum/Fungují doma vyráběné směsi proti houbám na sukulentech?

Fungují doma vyráběné směsi proti houbám na sukulentech?

Mám několik sukulentů a poslední dobou se mi na nich objevily nějaké podivné skvrny, pravděpodobně houbové onemocnění. Četl jsem, že se dají vyrobit doma směsi z běžně dostupných ingrediencí, které by měly pomoci proti houbám. Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s takovými domácími recepty? Například jsem slyšel o směsi z jedlé sody nebo octa, ale nevím, jak to správně namíchat a jestli to opravdu funguje? Mám obavy, že by to mohlo sukulentům ublížit víc než pomoct. Zkoušel už někdo něco podobného? Jaké ingredience se osvědčily a v jakém poměru? A co třeba aplikace – stačí to jen postříkat nebo se to má natřít? Budu rád za každou radu nebo tip, protože nechci přijít o své rostlinky!

119 slov
1.2 minut čtení
13. 2. 2024
Bedřich Janda

Jo, doma vyráběné směsi můžou fungovat, ale chce to trochu opatrnosti. Co se týče jedlé sody, tak smíchej asi lžíci jedlé sody s litrem vody a přidej k tomu kapku mýdla na nádobí, to pomáhá, aby se to dobře drželo na listech. Aplikuj to postřikem, ale ne moc, aby to sukulenty nespálilo. Co se týká octa, tak to můžeš taky vyzkoušet, ale dej pozor na koncentraci – třeba 1:10 s vodou. Tímhle způsobem jsem párkrát úspěšně vyřešil plíseň. Zkus to na malém kousku rostliny nejdřív, ať víš, jak zareaguje. Hlavně nezapomínej na správnou péči o sukulenty, jako je dobré odvodnění a ne přelívat. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
2. 6. 2023
Jarmila Mašková

Jasně, doma vyrobený směsi můžou fungovat. Jedlá soda je dost oblíbená, většinou se míchá tak, že dáš asi lžíci do litru vody. Tohle prý pomáhá proti plísním a houbám. Pak je dobrý přidat kapku mýdla, to pomůže tomu, aby se to na listech udrželo. A jak to aplikovat? Klidně postříkat, ale spíš na večer, aby to nesušilo na slunci. Co se týče octa, tak to je víc risk. Jestli máš hodně citlivý sukulenty, radši se tomu vyhni, může to spálit listy. Zkoušel jsem to kdysi a dost rostliny trpěly. Takže s opatrností! A pokud je to fakt špatný, možná zkusit i jiný chemický přípravek, ale to už je jiná liga. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
25. 4. 2022
Stanislav Blažek
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Domácí směsi pro biologickou ochranu sukulentůObjevte, jak si připravit účinné směsi pro ochranu sukulentů před parazity a zajistěte jejich zdravý růst pomocí domácích ingrediencí.
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky