Meskalin.cz/Fórum/Co smíchat, aby se mi sukulenty netrápily??

Co smíchat, aby se mi sukulenty netrápily??

Zdravím všechny milovníky sukulentů, potřeboval bych se poradit ohledně péče o tyto úžasné rostlinky. Mám doma několik druhů, a i když se snažím dodržovat všechny rady ohledně zálivky a sluníčka, mám pocit, že se jim úplně nedaří. Chtěl bych zjistit, co vlastně smíchat do zeminy, aby byly moje sukulenty šťastné a zdravé. Je nějaký speciální recept na substrát, který by byl ideální pro kaktusy a sukulenty? Slyšel jsem něco o přidávání písku nebo perlitu, ale nejsem si jistý v jakém poměru to všechno namíchat. Možná byste mi mohli doporučit nějaké konkrétní složky, které s tím mám smíchat, aby měly dostatečnou drenáž? A co třeba hnojiva? Jak je správně dávkovat, abych to nepřehnal? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké tipy na to, jak poznat, že sukulenty potřebují přesadit nebo že je něco špatně? Doufám, že mi někdo poradí, jak na to, abych se vyhnul případným chybám a moje rostlinky byly spokojené a prospívaly. Děkuju moc za všechny rady a tipy!

159 slov
1.6 minut čtení
18. 6. 2021
Božena Doležalová

Tak tohle je běžný problém, co spousta lidí řeší. Aby sukulenty prosperovaly, potřebují dobrou drenáž, takže substrát hraje klíčovou roli. Zkus si namíchat substrát z běžného květinového zeminy, ale přidej do toho písek nebo perlit. Poměr můžeš zkusit třeba 2:1, kdy dvě části zeminy a jedna část písku/perlitu. Tím získáš lehčí substrát, co dobře propouští vodu a neudržuje vlhkost.

Co se týče hnojení, stačí jednou za měsíc zředěné hnojivo pro kaktusy během vegetačního období (to je jaro a léto). Pozor na dávkování, raději míň než víc, aby ses nespletl.

Přesazování je dobrý udělat, když rostlina začne vypadat přeplněně v květináči nebo když kořeny vyčuhují ven. Také si dej pozor na žloutnoucí listy nebo měkké stonky, to může být známka přelití.

Všechno chce čas a trpělivost, tak to nevzdávej.

125 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2023
Antonín Bárta

Takže abys měl sukulenty spokojené, doporučuji udělat si vlastní substrát. Můžeš smíchat obyčejnou zahradní zeminu s pískem a perlitem. Takže třeba poměr 2:1:1 – dvě části zeminy, jedna část písku a jedna část perlitu. Písek pomůže s drenáží a perlit zase provzdušní půdu. Hlavně se vyhni těžkým směsím, co drží vodu.

Co se týče hnojiva, stačí jednou za měsíc použít slabý roztok speciálního hnojiva pro sukulenty, ale opatrně – radši míň než víc, abys to nepřehnal.

Když si všimneš, že sukulenty mají žluté listy nebo začínají uhnívat, tak to je jasný signál, že něco není v pořádku. A když už jsou v květináči stísněné nebo kořeny lezou ven, tak je čas na přesazení. Tak snad to pomůže! Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
26. 10. 2023
Jarmila Procházková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Domácí směsi pro biologickou ochranu sukulentůObjevte, jak si připravit účinné směsi pro ochranu sukulentů před parazity a zajistěte jejich zdravý růst pomocí domácích ingrediencí.
1000 slov
10 minut čtení
14. 6. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky