Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší teploty pro pěstování kaktusů?

Jaké jsou nejlepší teploty pro pěstování kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám dotaz ohledně toho, jaké teploty jsou pro pěstování kaktusů vlastně ty nejlepší. Zkouším pěstovat pár různých druhů doma a chtěl bych se ujistit, že jim dávám to nejlepší prostředí. Slyšel jsem, že kaktusy milují teplo a sluneční svit, ale zajímalo by mě, jak přesně by měly být teploty během dne a noci. Je lepší je mít venku, když je teplo, nebo je raději ponechat uvnitř, kde můžu regulovat klima? Co se týče zimních měsíců, jak by měly vypadat ideální teploty? Mám obavy, že bych je mohl přehřát nebo naopak podchladit. Taky bych chtěl vědět, jestli jsou nějaké specifické druhy kaktusů, které vyžadují odlišné teplotní podmínky než ostatní. Jaké máte zkušenosti vy? Děkuji předem za vaše rady!

121 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2022
Dominik Šafařík

No, kaktusy fakt milujou teplo a slunce. Ideální teploty bys měl mít tak kolem 25-35°C přes den, to je pro ně jako ráj. V noci se to může trošku snížit, ale ideálně nad 10°C, jinak můžou mít problém. Venku je to super, když je hezky, ale pozor na přehřátí, když je moc sluníčka nebo horko. V zimě bys měl mít kolem 10-15°C, to je takový klidový režim. Některé druhy jako Echinopsis nebo Ferocactus to zvládnou mírně víc, ale jiný kaktusy zas potřebujou větší péči v zimě. Takže hlídej teplotu a radši je udržuj v teplejším prostředí, pokud není moc hezky venku.

101 slov
1 minut čtení
15. 12. 2024
Lukáš Sládek

Tak kaktusy fakt mají rády teplo a slunce, to je jasný. Většinou se doporučuje, aby byly přes den někde kolem 20-30 °C. V noci můžou klesnout, ale pod 10 °C bych je nedával, jinak začnou mít problémy. Když je venku hezky, tak je klidně dej ven, ale pozor na přímý slunce hned ze začátku, to by je mohlo spálit. Měj na paměti, že některý druhy jako třeba Echinopsis snesou víc tepla než třeba Gymnocalycium. Zima je pak jiná pohádka – ideálně kolem 5-10 °C pro většinu druhů, ale některý potřebujou úplně zimní spánek při nízkých teplotách. Takže radši zkontroluj specifika každého druhu, co máš doma. A jo, regulace uvnitř je fajn, ale zase pozor na přetápění a vlhkost. Drž se základních pravidel a mělo by to jít.

127 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2023
Dominik Hlávka
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Optimální podmínky pro pěstování exotických rostlin v závislosti na klimatuObjevte, jak různé klimatické podmínky ovlivňují potřeby exotických rostlin a kaktusů. V tomto článku najdete tipy na úspěšné pěstování a zajímavosti ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky