Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat exotické rostliny v bytě?

Jak často zalévat exotické rostliny v bytě?

Mám doma pár exotických rostlin, jako jsou palmy a kaktusy, a tak nějak nevím, jak s nimi správně zacházet, co se týče zalévání. Vždycky jsem slyšel, že každá rostlina potřebuje něco jiného, ale jak to mám konkrétně poznat? Jak často by se měly zalévat? Záleží na tom, jaký typ exotických rostlin mám, nebo je to víceméně stejné pro všechny? Je lepší zalévat častěji menším množstvím vody, nebo raději jednou za čas pořádně? A co když je v bytě moc teplo nebo naopak, když je zima? Jak tohle všechno ovlivňuje potřebu vody? A co substrát? Myslíte, že nějaký speciální substrát může pomoct udržet vlhkost déle? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně zalévat tyto tropické krásky, abych jim dal tu nejlepší péči. Máte někdo nějaké praktické tipy nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet?

134 slov
1.3 minut čtení
19. 3. 2021
Bohuslav Jirásek

Zalévání exotických rostlin je fakt umění. Záleží na druhu, co máš doma. Palmy většinou potřebují víc vody, ale zase nesnáší přemokření, takže je lepší zalévat až když substrát vyschne. Kaktusy jsou úplně jiná liga, ty potřebují málo vody a častěji to bývá spíš na jaře a v létě. V zimě je skoro vůbec nezalévej. Teplota v bytě taky hraje roli – čím víc tepla, tím víc vody můžeš dávat. Substrát je důležitý, pokud koupíš ten s dobrým odvodněním, tak to pomůže, aby ti rostliny nezahnívaly. Zkus zalévat radši méně a častěji u palem a u kaktusů klidně jednou za čas pořádně, ale pak nechat vyschnout. Sleduj listy a substrát, podle toho se dá hodně poznat, jak si rostliny vedou.

119 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2024
Robert Kraus

Zalévání exotických rostlin je fakt taková věda. Každá rostlina je jiná, takže to chce trošku experimentovat. Palmy většinou potřebují víc vody, ale nechtěj, aby měly nohy ve vodě. Kaktusy naopak zalévej fakt málo, jen když je substrát úplně suchý. Já třeba zkouším zalévat jednou týdně v létě a jednou za 14 dní v zimě, ale záleží na tom, jaký máš doma klima.

Teplota hraje velkou roli – když je v bytě horko, tak si rostliny řeknou o víc vody. Zima je úplně jiná pohádka, tehdy se zálivka hodně omezuje. Substrát taky hodně ovlivní, pokud máš dobrý drenážní substrát, tak se ti voda neudrží dlouho a můžeš zalévat častěji. Dobrý tip je koupit substrát na palmy nebo kaktusy – ti si s ním rozumí líp.

Sledovat listy je taky kupa. Když začnou žloutnout, možná to chce víc vody nebo naopak méně. Takže nejlepší rada je zkoušet a koukat na rostliny, co ti říkají.

150 slov
1.5 minut čtení
10. 7. 2024
David Buchta
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Optimální podmínky pro pěstování exotických rostlin v závislosti na klimatuObjevte, jak různé klimatické podmínky ovlivňují potřeby exotických rostlin a kaktusů. V tomto článku najdete tipy na úspěšné pěstování a zajímavosti ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky