Meskalin.cz/Fórum/Hnojiva pro kaktusy – co byste doporučili?

Hnojiva pro kaktusy – co byste doporučili?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaká speciální hnojiva určená přímo pro kaktusy? Mám několik různých druhů kaktusů a chtěl bych vědět, jak je správně hnojit, aby měly dostatek živin, ale zároveň jsem se bál, abych je nepřehnojil. Slyšel jsem, že někteří lidé používají běžná hnojiva na sukulenty, ale nejsem si jistý, jestli to stačí nebo jestli by bylo lepší pořídit něco specifického. Jak často bych měl hnojit a v jakém ročním období? Mám také obavy z toho, jestli se liší potřeby různých druhů kaktusů. Někde jsem četl, že některé vyžadují více dusíku a jiné zase raději fosfor. Jak to tedy je? Měli byste nějaké tipy na konkrétní značky nebo typy hnojiv, které byste doporučili? A co třeba vlastní recepty na domácí hnojivo pro kaktusy? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně hnojení těchto fascinujících rostlin!

136 slov
1.4 minut čtení
10. 9. 2023
Bedřich Horák

Kaktusy potřebujou speciální hnojiva, ano. Existujou hnojiva přímo na kaktusy a sukulenty, která mají nízký obsah dusíku a vyšší fosfor a draslík. To je dobrý pro jejich květy a zdravý růst. Můžeš zkusit třeba hnojiva od značek jako je „Cactus World“ nebo „Schultz Cactus Fertilizer“, jsou docela oblíbený. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc během jara a léta, kdy kaktusy aktivně rostou. Na podzim a v zimě radši hnojení vynechej, kaktusy většinou spí. Jo, různý druhy můžou mít jiný potřeby, ale většina z nich se spokojí s tím běžným hnojivem pro sukulenty.

Pokud chceš domácí hnojivo, můžeš zkusit naředit vodu s trochou banánový slupky nebo použitým kávovým sedlcem, to prý pomáhá. Ale opatrně s množstvím, aby ses nepřehnojil. Zkrátka to chce vyzkoušet a sledovat, jak budou reagovat.

126 slov
1.3 minut čtení
15. 2. 2024
Natálie Havelková

Jasně, hnojení kaktusů má svá specifika. Můžeš klidně použít hnojivo pro sukulenty, většinou to stačí. Ale speciální hnojiva pro kaktusy jsou lepší, protože mají správný poměr živin. Doporučuji hledat hnojiva s nízkým obsahem dusíku a vyšším fosforem, ideální je třeba NPK 4-6-8 nebo něco podobného. Hnojit bych doporučil tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě hnojit nemusíš, kaktusy mají klidové období.

Co se týče různých druhů kaktusů, někteří fakt potřebují víc dusíku, třeba mladé rostlinky, ale většina dospělých kaktusů si potrpí na ten fosfor a draslík. Značky jako Cactus Juice nebo nějaké tekuté hnojivo pro sukulenty se dají sehnat a jsou fajn.

Pokud chceš zkusit domácí recepty, tak můžeš zkusit rozmixovat banánovou slupku s vodou – to je dobrý přírodní zdroj draslíku. Ale pozor na množství, aby ses to s tím nepřehnal! Takže opatrně a radši míň než víc.

147 slov
1.5 minut čtení
14. 5. 2023
Adéla Holubová
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Optimální podmínky pro pěstování exotických rostlin v závislosti na klimatuObjevte, jak různé klimatické podmínky ovlivňují potřeby exotických rostlin a kaktusů. V tomto článku najdete tipy na úspěšné pěstování a zajímavosti ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky