Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty venku v létě?

Můžu pěstovat sukulenty venku v létě?

Přemýšlím o tom, jestli je možné pěstovat sukulenty venku během letních měsíců. Mám doma několik druhů, které mi dělají radost, ale hrozně by mě zajímalo, jestli je pro ně slunné a teplé počasí vhodné nebo jestli je lepší je mít jen uvnitř. Vím, že sukulenty milují slunce a teplo, ale co když se na ně dostane příliš mnoho sluníčka? Jak by to ovlivnilo jejich růst a zdraví? A co déšť? Mám strach, že by mohly snadno ztratit kořeny nebo se začít hnilobit, pokud by byly vystaveny příliš velkému množství vody. Je třeba je nějak chránit před deštěm nebo je to v pořádku? Také jsem slyšel, že některé druhy mohou být citlivější na změny teploty než jiné. Jak poznám, které z mých sukulentů zvládnou venkovní podmínky a které by měly zůstat uvnitř? Bude pro ně lepší, když je postupně přizpůsobím venkovnímu prostředí, nebo je můžu rovnou dát ven? A co noční teploty? Může jim i chladný večer uškodit? Zkrátka, jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním sukulentů venku v létě? Budu moc vděčný za jakékoli rady nebo tipy.

176 slov
1.8 minut čtení
3. 8. 2021
Adéla Holubová

Sukulenty venku v létě můžou být skvělý nápad, pokud máš správné podmínky. Většina sukulentů má ráda slunce, ale pozor na to, aby nebyly vystavené přímému slunci celý den, jinak je může spálit. Lepší je je na začátku nějak postupně aklimatizovat, třeba je dávat ven na pár hodin denně a postupně zvyšovat čas. Co se týče deště, sukulenty nesnášejí přemokření, takže pokud víš, že bude hodně pršet, mohlo by být fajn je schovat někam pod střechu nebo do garáže. Některé druhy jsou citlivější na chlad, takže pokud teploty klesnou v noci pod 10°C, radši je přestěhuj. Jinak většina sukulentů snese venkovní podmínky celkem dobře. Takže pokud máš možnost, klidně si je dej ven, ale hlídej jejich reakce a počasí.

118 slov
1.2 minut čtení
21. 4. 2024
Vlastimil Vaculík

Můžu ti říct, že sukulenty se dají pěstovat venku v létě, ale záleží na druhu. Většina z nich má ráda sluníčko, ale fakt je, že příliš intenzivní slunce může vést k popáleninám, hlavně když je dáš ven hned bez aklimatizace. Takže radši je dej nejdřív do stínu nebo na místo, kde maj jen dopolední slunce. Co se týče deště, tak to je trochu problém. Sukulenty nesnáší mokré nohy, takže je dobrý je chránit před přílišnou vlhkostí. Třeba nějaký přístřešek nebo je dávat pod střechu, když předpověď hlásí déšť. Noční teploty by měly být v pohodě, pokud nejsou moc nízké. Některé druhy jsou citlivější na chlad, takže to chce sledovat. Obecně platí, že čím víc je znáš a víš o nich, tím líp se ti s nima bude dařit. Takže klidně zkus venku, ale buď opatrný a pozoruj je.

138 slov
1.4 minut čtení
22. 5. 2023
Marek Doležel
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Optimální podmínky pro pěstování exotických rostlin v závislosti na klimatuObjevte, jak různé klimatické podmínky ovlivňují potřeby exotických rostlin a kaktusů. V tomto článku najdete tipy na úspěšné pěstování a zajímavosti ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky