Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují tropické rostliny?

Jaké světlo potřebují tropické rostliny?

Zajímalo by mě, jaké světlo je ideální pro pěstování tropických rostlin. Mám doma několik exotických rostlin, které jsem si pořídil, ale nevím si rady s osvětlením. Říká se, že tropické rostliny milují světlo, ale co to vlastně znamená? Mám je dávat k oknu, nebo je lepší použít nějaké speciální lampy? Jak silné musí to světlo být, aby se rostliny dobře vyvíjely a neztrácely barvu? Myslím, že některé z nich potřebují hodně slunce, ale co ty stínomilné? Můžu je mít na parapetu, i když tam svítí slunce jen část dne? Zajímal by mě i rozdíl mezi přímým a rozptýleným světlem. A co když mám rostliny, které už teď nevypadají úplně zdravě - může to být tím, že nemají dostatek světla? Kde najdu informace o potřebách světla pro různé druhy tropických rostlin? Budu rád za každou radu a tip na to, jak je správně osvětlit, abych z nich měl radost a aby mi hezky rostly. Děkuju!

154 slov
1.5 minut čtení
12. 9. 2020
Soňa Hlávková

Tropický rostliny většinou potřebujou spoustu světla, ale to neznamená přímý slunce celý den. Na parapetu, kde je slunce jen částečně, to může stačit pro některý druhy. Hlavně se vyvaruj přímýmu slunci, pokud máš rostliny, co nesnášejí moc intenzivní světlo. Takový jako jsou třeba filodendrony nebo monstera, ty snesou i rozptýlený světlo.

Pokud máš rostliny, co vypadaj unaveně nebo mají bledý listy, může to klidně bejt tím, že maj nedostatek světla. Zkus je přesunout blíž k oknu nebo k nim dokoupit nějakou LED lampu na rostliny. Co se týče intenzity, tak propůjč je ideální kolem 100-200 luxů na začátek, ale záleží na konkrétních druzích.

Zjistit info o specifických potřebách rostlin můžeš na různých fórech nebo stránkách zaměřených na pěstování rostlin. Takže vyzkoušej různý místa a sleduj, jak se jim daří! Hlavně to nevzdávej.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 6. 2024
Helena Netolická

Tropický rostliny většinou preferujou jasný, ale rozptýlený světlo. Tím myslím, že ideální je mít je blízko okna, ale ne na přímým slunci, aby se nespálily. Přímý sluneční svit je fajn pro některý druhy, ale u stínomilných rostlin to platí spíš naopak – ty snesou míň světla a potřebujou spíš to rozptýlený. Pokud máš okno, kde svítí slunce jen část dne, tak to většinou stačí. Jen sleduj, jak rostliny reagujou, jestli se nekroutěj nebo nedělaj žloutnout.

Pokud už některý rostliny nevypadaj zdravě, může to fakt bejt tím, že maj málo světla, ale taky může hrát roli zalévání nebo hnojení. Osvětlení se dá doplnit i umělejma lampama pro rostliny, když nemáš dostatek přirozenýho světla. Každopádně doporučuju hledat konkrétní info pro každý druh rostliny, protože každej má trochu jiný požadavky. Na netu je plno fór a stránek, kde lidi sdílej zkušenosti a rady ohledně pěstování tropických rostlin.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 11. 2024
Helena Richterová
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Optimální podmínky pro pěstování exotických rostlin v závislosti na klimatuObjevte, jak různé klimatické podmínky ovlivňují potřeby exotických rostlin a kaktusů. V tomto článku najdete tipy na úspěšné pěstování a zajímavosti ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky