Meskalin.cz/Fórum/Jak udržet subtropické rostliny v teple během zimy?

Jak udržet subtropické rostliny v teple během zimy?

V poslední době jsem se začal zajímat o subtropické rostliny a chtěl bych mít doma nějaké kousky, které by mi dělaly radost. Ale jakmile přijde zima, mám obavy, že by tyto krásné rostlinky mohly umřít na chlad nebo nedostatek světla. Jak tedy vlastně udržet subtropické rostliny v teple během zimy? Existují nějaké tipy nebo triky, jak je správně chránit před mrazem? Co třeba ohledně vytápění místnosti, kde je mám, nebo jaké by měly být ideální podmínky pro jejich růst v zimě? Myslím, že bych měl také myslet na správné zalévání a hnojení, ale nevím, jestli se to v zimě nějak liší od jara a léta. Mohli byste mi doporučit nějaké specifické metody nebo osvědčené postupy? Znáte nějakou přípravu na zimu, která by jim pomohla přežít i ty nejchladnější měsíce? Krátce řečeno, co všechno bych měl udělat pro to, aby moje subtropické rostliny nejen přežily, ale i prosperovaly během zimních měsíců? Děkuju moc za každou radu!

155 slov
1.6 minut čtení
14. 6. 2022
Jindřich Malý

Udržet subtropické rostliny v teple v zimě je fakt výzva, ale jde to. První věc, co bych udělal, je najít jim místo, kde budou mít dostatek světla. Ideálně nějaké okno s jižní orientací. Když už je zima, tak je dobrý myslet na to, že světlo bude slabší, takže třeba přidat nějakou LED lampu na rostliny, aby měly víc světla. Co se týče tepla, tak udržuj místnost kolem 15-20 °C, ale pozor na průvan. Hlavně je nezapomínej otáčet, aby se nehoupaly k oknu.

Zalévání je taky důležitý – v zimě většinou rostliny spí a nepotřebují tolik vody jako v létě. Takže radši zalívej méně a dej pozor, aby ti nezhnily kořeny. Hnojení moc neřeš, asi tak jednou za dva měsíce, pokud vůbec.

Máš-li možnost, dej jim jakoukoli ochranu před chladem – třeba netkanou textilii nebo plastové kryty přes noc, když jsou venku mrazivé noci. A samozřejmě sleduj vlhkost vzduchu – subtropické rostliny mají rády vlhký vzduch, takže můžeš občas i rosnit nebo použít zvlhčovač vzduchu. Držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
29. 9. 2024
Václav Jirka

takže, subtropické rostliny na zimu... první věc, co udělat, je mít je někde v teple. ideálně do místnosti, kde je aspoň kolem 15°C. vyhýbej se průvanu a moc chladným místům. co se týče světla, postav je co nejblíž oknu, ale ne na přímé slunce, aby se nespálily. v zimě je důležité míň zalévat, protože rostliny spí a moc vody nepotřebují. tak pozor na přelití! hnojení můžeš omezit nebo úplně vynechat do jara. pokud máš víc rostlin, můžeš zkusit i použít umělá světla na podporu růstu v temnějších měsících. také se doporučuje otáčet rostliny, aby rostly rovnoměrně. a pokud máš nějaké citlivější kousky, dej je vedle radiátoru nebo pod topení (ale ne přímo!). doufám, že to pomůže.

116 slov
1.2 minut čtení
27. 8. 2024
Bohuslav Mareš
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Zvládání teplotních výkyvů: Rady pro pěstování subtropických rostlin v ČeskuObjevte, jak úspěšně pěstovat subtropické rostliny v českém klimatu a jak efektivně chránit své rostliny před teplotními výkyvy. Získejte praktické ra...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky