Meskalin.cz/Fórum/Můžou být subtropické rostliny venku v mrazu?

Můžou být subtropické rostliny venku v mrazu?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám takovou otázku ohledně subtropických rostlin a jejich schopnosti přežít venku během zimního období, kdy teploty klesají pod nulu. Zajímalo by mě, jestli je možné nechat subtropické rostliny na zahradě, když přijde mráz, nebo jestli je to pro ně naprosto smrtící. Myslím třeba o nějaké ty krásné palmy nebo citrusy, které bych rád měl na svém dvorku. Vím, že některé rostliny snášejí chlad lépe než jiné, ale jak je to u subtropických druhů? Měly by se chránit nějakými speciálními kryty nebo se musí přemístit do skleníku? Zkoušel jsem najít informace o tom, jak moc mrazuvzdorné jsou tyto rostliny, ale mám z toho docela chaos. Možná máte někdo zkušenosti s pěstováním subtropických rostlin v českých podmínkách? Jaký je váš názor na ochranu těchto rostlin před zimou? A co třeba mulčování nebo další způsoby, jak jim pomoci přečkat mráz? Rád bych se dozvěděl víc a uviděl, co všechno se mi může podařit, když budu mít správné informace a tipy. Díky všem za rady!

165 slov
1.7 minut čtení
26. 3. 2024
Jarmila Sládková

Jo, subtropické rostliny většinou moc mráz nesnesou. Palmy a citrusy to mají fakt těžký, když teplota klesne pod nulu. Většina z nich je citlivá na mráz, takže bys měl být opatrnej. Některé druhy, jako třeba olivovníky nebo mandloně, zvládnou trochu chladu, ale většina palem ti asi umře.

Pokud chceš mít subtropické rostliny venku, doporučuje se je chránit nějakými kryty, třeba netkanou textilií nebo speciálními zimními plachtami. A jo, mulčování může pomoct udržet kořeny v teple a ochránit je před mrazem. Snaž se je umístit na slunné místo a pokud máš možnost, tak je před mrazem radši přemísti do skleníku nebo na zimu dovnitř. Celkově platí - pokud chceš pěstovat subtropické rostliny v našich podmínkách, bude to chtít trochu snahy a ochrany v zimě.

123 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Kristýna Hájková

Tak hele, ohledně subtropických rostlin venku v mrazu, to je fakt ošemetný. Mnoho z nich, jako palmy nebo citrusy, to venku moc nevydrží, když teplota spadne pod nulu. Základní pravidlo je, že většina subtropických rostlin potřebuje minimálně nad nulou, jinak si to odnesou. Ale jsou i výjimky – třeba některé odolnější druhy palem, co snesou lehký mráz.

Pokud chceš mít subtropické rostliny venku přes zimu, doporučuje se je chránit – ideálně nějakým zimním krytem nebo aspoň mulčováním kolem kořenů. To může pomoct udržet teplo. Někteří lidé je dokonce stěhují do skleníku nebo na zimu přikryjí netkanou textilií. Takže pokud chceš zachovat ty krásné citrusy a palmy, radši se na to připrav a chraň je, jinak můžeš přijít o pěknou úrodu nebo hezké rostliny. Zkus si zjistit konkrétní druhy, co máš v plánu, protože každá rostlina má svý specifické potřeby.

138 slov
1.4 minut čtení
29. 9. 2024
Oldřich Starý
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Zvládání teplotních výkyvů: Rady pro pěstování subtropických rostlin v ČeskuObjevte, jak úspěšně pěstovat subtropické rostliny v českém klimatu a jak efektivně chránit své rostliny před teplotními výkyvy. Získejte praktické ra...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky