Meskalin.cz/Fórum/Zalévání sukulentů v zimě

Zalévání sukulentů v zimě

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám otázku ohledně zalévání těchto úžasných rostlin v chladných měsících. Sice jsem už pár let pěstoval různé druhy, ale jak se blíží zima, nejsem si úplně jistý, jak často bych měl zalévat. Vím, že sukulenty potřebují méně vody než jiné rostliny, a že během zimy by měly být v klidovém období, ale kolik vody vlastně potřebují? Je lepší je nechat úplně vyschnout mezi zaléváním, nebo občas přihodit trochu vody, aby se jim dobře dařilo? A co když je doma teplo a suchý vzduch – to má nějaký vliv na to, jak často bych je měl zalévat? Hlavně by mě zajímalo, jak poznat, že už potřebují vodu, když jsou venku mrazy a já nemohu jít ven s konvičkou. Jaké jsou vaše zkušenosti s péčí o sukulenty v zimním období? Jak dlouho vydrží bez vody? A co hnojení – používáte nějaké speciální hnojivo během zimy nebo to raději vynechat? Děkuji za všechny rady a tipy!

157 slov
1.6 minut čtení
23. 2. 2024
Nikola Beranová

Zimní zalévání sukulentů je fakt ošemetný. V podstatě, jak říkáš, v zimě jsou v klidovém období, takže zálivku hodně omez. Měl bys nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním. Někdo říká, že stačí jednou za měsíc, ale záleží na tom, jak máš teplo doma. Při suchým vzduchu můžeš občas přihodit trošku vody, ale fakt opatrně. Pokud máš mrazy venku a nezvládáš to venku s konvičkou, můžeš zkusit zkontrolovat substrát prstem – když je suchý na dotek, tak je čas na zalití. Hnojení v zimě bych vynechal, protože sukulenty to nepotřebují. Takže radši nechat v klidu a jen občas zkontrolovat.

98 slov
1 minut čtení
30. 7. 2024
Nikola Adamcová

Zimní péče o sukulenty je fakt důležitá. V zimě je lepší zalévat málo, protože většina sukulentů je v klidový fázi a potřebujou mnohem méně vody. Ideální je nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním, klidně i na pár týdnů. Pokud doma topíš, vzduch může být suchý, tak se můžeš bát, že jim bude málo vlhkosti, ale v zásadě to neznamená, že musíš hned zalévat. Když jsou venku mrazy, tak to fakt hlídej, protože můžeš mít problém s kořeny. Dobře by mělo stačit, když jim dáš vodu jednou za měsíc nebo i méně. Co se týče hnojení, radši to vynechám úplně v zimě, rostliny to teď nepotřebujou. Takže sledovat substrát a podle toho se rozhodnout ohledně vody je asi nejlepší přístup.

119 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2023
Elena Horáková
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Zvládání teplotních výkyvů: Rady pro pěstování subtropických rostlin v ČeskuObjevte, jak úspěšně pěstovat subtropické rostliny v českém klimatu a jak efektivně chránit své rostliny před teplotními výkyvy. Získejte praktické ra...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky