Meskalin.cz/Fórum/Jak chránit rostliny před silným větrem a deštěm?

Jak chránit rostliny před silným větrem a deštěm?

Zdravím všechny nadšence do pěstování exotických rostlin! Mám takový dotaz ohledně ochrany rostlin, zvlášť teď, když se blíží období silného větru a dešťů. Zajímalo by mě, jaké máte osvědčené tipy a triky, jak uchránit naše cenné kaktusy a sukulenty před přírodními živly. Myslím, že hodně z nás má doma vzácné druhy, které bychom nechtěli vidět zničené nebo poškozené. Napadá mě třeba, jestli je lepší rostliny přesunout na nějaké chráněné místo nebo jim postavit nějakou provizorní ochranu? A co třeba použití různých materiálů jako plachtoviny nebo dřevěné konstrukce? Zatím jsem to řešil tak, že jsem je schovával do garáže, ale zas tam nemají dostatek světla. Jak to děláte vy? Máte nějaké zkušenosti s ochranou rostlin před silným větrem? Co se osvědčilo a co naopak nefungovalo? Budu vděčný za všechny rady a nápady!

131 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2023
Anna Vaňková

Jo, tohle je vždycky oříšek, hlavně když máš vzácný kousky. Já přesouvám rostliny na terasu, kde jsou aspoň trochu chráněný, ale někdy je to blbý, když vítr fouká z jiný strany. Mám pár dřevěnejch beden a ty používám jako zábrany, obložím to plachtou, aby to vítr moc neodneslo. Pomáhá to. Pokud máš víc rostlin, tak se dají i postavit do skupin, aby se navzájem kryly. Garáž je fajn, ale jak říkáš, světlo chybí. Ještě jsem zkoušel na zimu zakrývat kaktusy starýma dekama nebo igelitem, ale nesmí se to moc zavřít, aby mohly dýchat. Taky jsem někde četl, že se dají použít i nějaký drátěný konstrukce s plachtou na zakrytí. Zkus si pohrát s různými variantami a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

121 slov
1.2 minut čtení
4. 10. 2022
Ludmila Křížová

Jo, silný vítr a déšť dokážou udělat paseku. Já to řeším tak, že když se blíží špatné počasí, většinou rostliny stěhuju do garáže nebo na terasu, kde jsou chráněné. Vím, že světla tam moc není, ale aspoň přežijou. Můžeš zkusit i nějaký improvizovaný přístřešek – já jsem si udělal z dřevěných trámků a plachtoviny něco jako malou pergolu. Kaktusy to ochrání, ale nezapomeň je pak větrat, aby se neudusily. Zároveň bych doporučil rostliny uchytit, třeba pomocí kamenů nebo těžkých květináčů, aby je vítr nepřevrhl. A pokud máš větší sukulenty, zkus je přivázat k něčemu stabilnímu – pomůže to. Každopádně, sleduj předpověď počasí a reaguj včas!

105 slov
1.1 minut čtení
11. 8. 2022
Bohumil Jedlička
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Zvládání teplotních výkyvů: Rady pro pěstování subtropických rostlin v ČeskuObjevte, jak úspěšně pěstovat subtropické rostliny v českém klimatu a jak efektivně chránit své rostliny před teplotními výkyvy. Získejte praktické ra...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky