Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na přesazení kaktusů?

Kdy je nejlepší čas na přesazení kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám na srdci jednu otázku, která mi už nějakou dobu vrtá hlavou. Přemýšlím, kdy je vlastně ten nejlepší čas na přesazení kaktusů. Vím, že tyto úžasné rostlinky mají specifické potřeby a určitě nemají rády, když je moc rušíme. Četl jsem, že jaro bývá ideální dobou, protože začíná vegetační období a kaktusy se probouzí po zimním spánku. Ale co když mám kaktus, který vypadá, že by potřeboval nový květináč už teď? Jak poznám, že je opravdu čas na přesazení? Je možné je přesadit i v jiných obdobích, nebo se to nedoporučuje? A co se týče půdy – jaký substrát je nejlepší pro kaktusy po přesazení? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto procesem a jaké triky používáte, aby vaše kaktusy přežily a prospívaly po takovém zásahu. Děkuji předem za všechny rady a tipy!

140 slov
1.4 minut čtení
23. 7. 2022
Zdeněk Chalupa

Jasně, jaro je fakt nejlepší čas na přesazení kaktusů. Jak říkáš, začíná vegetační období a kaktusy se probouzejí. Ale když vidíš, že máš kaktus přeplněný v květináči nebo kořeny už lezou ven, tak to klidně můžeš udělat i teď. Hlavně si dej pozor na to, aby ses moc nevzrušoval, když je přesazuješ – kaktusy nemají rády stres. Můžeš je přesadit i v létě, ale to už je risk. Pokud jde o substrát, tak použij nějakou speciální směs na sukulenty nebo si smíchej písek s kompostem a trochou hlíny. Důležité je, aby to dobře odvodnilo. Jo a nezapomeň je po přesazení moc nezalévat, aby se kořeny usadily. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
16. 4. 2024
Jaroslava Zichová

No, většinou je fakt nejlepší přesazovat kaktusy na jaře. To se probouzí a mají víc šancí se uchytit. Když je kaktus přeplněný nebo jeho kořeny trčí ven, tak to se pozná, že potřebuje nový květináč. Ale jestli máš už teď pocit, že je v nouzi, tak ho klidně přesadit můžeš, jen pozor na to, aby nebyl moc oslabený. Mimo jaro je to riskantní, ale ne nemožný. Co se týče substrátu, tak nejlepší je písčitá směs, hodně dobře propustná. Můžeš to zkusit třeba s perlitem nebo štěrkem. Také pamatuj na to, že po přesazení je dobré kaktus pár dní nezalévat, aby si zvyknul. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
7. 8. 2024
Patrik Netolický
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Zvládání teplotních výkyvů: Rady pro pěstování subtropických rostlin v ČeskuObjevte, jak úspěšně pěstovat subtropické rostliny v českém klimatu a jak efektivně chránit své rostliny před teplotními výkyvy. Získejte praktické ra...
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky