Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Přemýšlím, jaký substrát by byl ideální pro moje kaktusy. Mám pár různých druhů a chtěl bych, aby měly co nejlepší podmínky pro růst. Zatím jsem zkoušel klasickou zeminu, ale vypadá to, že jim to moc nesvědčí. Kaktusy přece potřebují něco jiného, že? Slyšel jsem, že musí mít dobrou drenáž, tak mě zajímá, jestli je lepší použít nějaký speciální substrát nebo si ho raději namíchat sám. Co byste doporučili? Nějaké tipy na poměry písku a zeminy? A co třeba přidávat perlitem nebo štěrkem? Vím, že kaktusy mají rády slunce a suché podmínky, ale substrát také hraje velkou roli. Děkuji za jakékoliv rady a zkušenosti!

103 slov
1 minut čtení
4. 12. 2024
Milan Kafka

Kaktusy fakt potřebujou speciální substrát, to je jasný. Klasická zemina je většinou moc těžká a zadržuje vodu, což kaktusům vůbec nesvědčí. Dobrý je použít směs, co má dobrou drenáž. Můžeš zkusit kombinaci písku, perlitu a nějaké kaktusové zeminy. Třeba poměr 1:1:1, to by mohlo fungovat. Já někdy dávám místo části zeminy štěrk, to ještě víc pomůže s odvodněním. Hlavně dej pozor na květináče s dírama na dně, aby voda mohla odtéct. A jo, slunce mají rády, ale substrát je fakt klíčový pro jejich zdraví. Držím palce!

86 slov
0.9 minut čtení
11. 12. 2024
Božena Procházková

Tak tohle je klasická otázka. Kaktusy fakt potřebujou dobrej substrát, co dobře odvádí vodu. Určitě zapomeň na klasickou hlínu, ta je moc těžká a kaktusům to nesvědčí. Můžeš si udělat vlastní směs, třeba 1/3 zahradní zeminy, 1/3 písku a 1/3 perlitu nebo štěrku. Tím zajistíš dobrou drenáž a vzdušnost. Pokud se ti nechce míchat, tak v obchodě se dají koupit speciální substráty pro kaktusy – ty jsou už přímo namíchané a většinou fungujou skvěle. Důležité je, aby substrát vysychal mezi zálivkami, takže pokud máš moc těžkou zeminu, kaktusy ti brzo uhynou. A pamatuj, že kaktusy milujou sluníčko, takže je dej na světlé místo!

103 slov
1 minut čtení
2. 11. 2024
Vlastimil Vaculík
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Jak si vybrat správný substrát pro vzácné exotické rostlinyTipy a triky pro výběr substrátů, které vyhovují specifickým potřebám vzácných exotických rostlin a jak zajistit jejich optimální péči.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky