Meskalin.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je substrát vhodný pro mojí rostlinu?

Jak zjistím, jestli je substrát vhodný pro mojí rostlinu?

Potřebuju poradit ohledně výběru správného substrátu pro mé rostlinky. Už nějakou dobu se snažím pěstovat kaktusy a sukulenty, ale občas mám pocit, že to, co používám, není úplně ideální. Jak vlastně zjistit, jestli je substrát, který mám doma, vhodný pro konkrétní druh rostliny? Co všechno bych měl sledovat? Je důležitá propustnost, nebo třeba pH? Mám se zaměřit na složení substrátu a jeho živiny? Slyšel jsem něco o směsích pro kaktusy a sukulenty, ale ne všechny se mi zdají být kvalitní. Co si myslíte o těch komerčně prodávaných? Mohlo by mi to nějak uškodit, když použiju něco nevhodného? A co když mě zajímají například tropické rostliny nebo jiné exotické druhy? Jak to funguje v tomhle případě? Je nějaký jednoduchý způsob, jak si ověřit kvalitu substrátu? Třeba zkouška na vodu nebo něco podobného? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, jak na to. Předem díky za rady!

145 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2024
Viktor Holub

Při výběru substrátu pro kaktusy a sukulenty je fakt důležité koukat na propustnost, aby se ti nestaly kořeny mokré a neuhníly. Ideální je, když substrát dobře odvádí vodu, takže si můžeš pořídit směsi s pískem nebo perlitem. S pH to není tak dramatický, ale většina kaktusů má ráda lehce kyselé až neutrální pH. Složení substrátu by mělo být spíš lehké a vzdušné, ne nějaké hutné hmoty. Komerční směsi jsou fajn, ale fakt se podívej na složení, některé jsou prostě přehnaně vyživené a to kaktusy moc nesnáší.

Když chceš vědět, jak kvalitní substrát máš, tak zkus test s vodou – nalij trochu vody do substrátu a sleduj, jak rychle se vsakuje. Když to teče dolů jak divé, je to dobrý znamení. Pro tropické rostliny je to trochu jiný – tam chceš víc organiky a udržovat vlhkost. Vždycky se radši podívej na potřeby konkrétní rostliny. Zkoušej různé směsi a pozoruj, co funguje nejlíp pre tvoje rostlinky. Každý má jiné zkušenosti, ale hlavně experimentuj a uvidíš!

162 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Kamila Kubíková

Když vybíráš substrát pro kaktusy a sukulenty, je fakt důležitý vědět, co tvé rostliny potřebují. Hlavně sleduj propustnost. Kaktusy nemají rády stát vodu, takže substrát by měl rychle odvádět přebytečnou vlhkost. Ideální je nějaká směs s pískem nebo perlitem, aby to dobře dýchalo. Co se týče pH, většina těchto rostlin preferuje mírně kyselé až neutrální pH.

Složení substrátu hraje roli taky. Kupovaný substrát pro kaktusy bývá fajn, ale chce to zkontrolovat složení - vyhni se těm s moc rašeliny, protože ta zadržuje vodu. Zkus si udělat test s vodou - nalij trochu na substrát a sleduj, jak rychle vsakuje. Když to trvá dlouho, asi to nebude ono.

U tropických rostlin je to jinak, ty potřebujou spíš výživnější směs s organickými složkami. Zase platí - zjisti, co přesně potřebují.

Pokud použiješ nevhodný substrát, může to rostlinám uškodit, třeba začnou uhnívat nebo neporostou. Takže lepší je investovat do kvalitního substrátu nebo si udělat vlastní směs podle potřeb.

Zkrátka - propustnost je klíčová, podívej se na složení a testuj, jak substrát reaguje s vodou.

167 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Eva Švecová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Jak si vybrat správný substrát pro vzácné exotické rostlinyTipy a triky pro výběr substrátů, které vyhovují specifickým potřebám vzácných exotických rostlin a jak zajistit jejich optimální péči.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky