Meskalin.cz/Fórum/Jaký poměr písku a hlíny pro sukulenty?

Jaký poměr písku a hlíny pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Chtěla bych se zeptat na něco ohledně substrátu pro naše oblíbené rostlinky. Vím, že sukulenty potřebují dobrou drenáž, ale jaký poměr písku a hlíny je vlastně nejlepší? Slyšela jsem různé názory - někteří tvrdí, že by to mělo být víc písku, jiní říkají, že ideální je půl na půl. Jaké máte zkušenosti? Já bych ráda věděla, jestli je lepší přidat do zeminy více hrubého písku nebo spíš jemnějšího. A co třeba perlitu nebo keramzitu? Kolik toho tam vlastně smíchat, aby se sukulenty měly dobře a neuhynuly mi? Mám pár kaktusů a jiné sukulenty a nechci nic podcenit. Díky moc za rady!

105 slov
1.1 minut čtení
1. 8. 2024
Emil Bureš

Hele, co se týče poměru písku a hlíny pro sukulenty, tak většinou je doporučovaný poměr tak 2:1 nebo klidně i víc písku než hlíny. Hlavně chceš, aby to dobře odvodňovalo, takže ten hrubý písek je lepší než jemný. Někteří lidi ještě přidávají perlit nebo keramzit, to je taky fajn, protože to pomáhá s provzdušněním. Takže třeba zkusit 50% hlína, 30% hrubý písek a 20% perlit. Ale klidně si to uprav podle toho, jak ti to přijde. Každopádně nezapomeň na drenážní dírky ve květináči, jinak může být průšvih. Mě to takhle funguje, tak snad ti to taky bude sedět.

98 slov
1 minut čtení
29. 11. 2024
Anna Kovářová

Co se týče substrátu pro sukulenty, tak to je dost individuální, ale většinou se doporučuje poměr 2:1 nebo 3:1 ve prospěch písku. Hlavně použij hrubý písek, ten je lepší než jemný, protože zajistí lepší drenáž. Klidně do toho přidej perlit nebo keramzit, oba skvěle zlepšují provzdušnění a pomáhají s odvodněním. Třeba 20-30% perlitu nebo keramzitu do směsi by mělo stačit. Určitě se vyhni těžkým hlinitým substrátům, ty se sukulentům moc nelíbí. Každopádně, experimentuj s poměry, co ti funguje, to je nejlepší. Hlavně se neboj občas zalít, ale pozor na přemokření. Držím palce!

92 slov
0.9 minut čtení
6. 12. 2024
Jaroslava Vlková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Jak si vybrat správný substrát pro vzácné exotické rostlinyTipy a triky pro výběr substrátů, které vyhovují specifickým potřebám vzácných exotických rostlin a jak zajistit jejich optimální péči.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky