Meskalin.cz/Fórum/Substrát - koupit nebo vyrobit doma?

Substrát - koupit nebo vyrobit doma?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou už nějakou dobu. Když se podívám na substráty, co se prodávají v obchodech, tak je jich opravdu spousta a každý tvrdí, že je ten nejlepší. Tak bych se chtěl zeptat, jestli je lepší nakoupit substrát hotový, nebo si ho vyrobit doma vlastníma rukama? Zajímalo by mě, jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů. Mám pocit, že když si substrát vyrobím doma, může to být víc přizpůsobené mým konkrétním rostlinám. Ale zase nevím, jestli mám správné ingredience nebo jestli to nebude složitější, než to vypadá. Jaké máte zkušenosti s výrobou substrátu? Kolik času to zabere a co všechno do toho vlastně patří? A co se týče cen – je domácí výroba levnější než nákup v obchodě? Budu rád za jakékoliv tipy nebo rady, protože chci pro své kaktusy a sukulenty to nejlepší! Díky moc!

146 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2024
Dana Janková

Když to vezmu tak, já osobně radši kupuju hotový substrát. Je to rychlejší a mám jistotu, že je to dobře namíchaný pro kaktusy a sukulenty. V obchodech se dají najít speciální směsi s perlitem, pískem a dalšíma věcma, co jsou pro tyhle rostlinky ideální. Když si to chceš dělat doma, tak to chce čas a taky správný ingredience, což může bejt problém. Můžeš použít rašelinu, písek a perlit, ale shánět to může stát víc času než peněz. Nicméně, pokud máš konkrétní potřeby nebo chceš experimentovat, tak výroba doma dává smysl. Jen si dej pozor na poměry, aby to nebylo moc kompaktní nebo naopak moc písčitý. Cena se ti asi vyrovná, záleží na tom, kolik toho potřebuješ. Takže shrnuto - pokud chceš něco jednoduchýho a rychlýho, kup substrát. Pokud se nebojíš práce a chceš mít kontrolu nad složením, zkus si ho udělat sám.

142 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Stanislav Hruška

Jo, tohle je věčný téma. Já jsem taky zkoušel jak domácí substrát, tak kupovaný. Když si ho děláš sám, máš větší kontrolu nad tím, co tam dáš, což může bejt fakt fajn, hlavně pro kaktusy a sukulenty, který potřebujou dobrý odvodnění. Většinou se dává do mixu písek, perlitu a nějaká rašelina. Něco jako 1:1:1 nebo 2:1:1 se mi osvědčilo.

Ale taky si musíš dát bacha na ingredience. Někdy to může bejt docela fuška sehnat kvalitní věci. Což když koupíš v obchodě, tak máš jistotu, že to je hotový a většinou i levnější, než si to dělat doma. Záleží na tom, jak moc toho chceš udělat a kolik času to zabere. Když to děláš sám, tak si na to možná uděláš víc času než bys chtěl.

Celkově bych řekl, že pokud chceš vyzkoušet něco nového a máš čas, tak si substrát klidně udělej doma. Ale pokud spěcháš nebo nemáš zkušenosti, tak radši vem ten hotovej. U těch kaktusů je fakt důležité mít dobrou směs, takže ať už koupíš nebo uděláš sám, dej pozor na to, jak se tvoje rostliny chovaj.

177 slov
1.8 minut čtení
23. 12. 2024
Kristýna Pernicová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Jak si vybrat správný substrát pro vzácné exotické rostlinyTipy a triky pro výběr substrátů, které vyhovují specifickým potřebám vzácných exotických rostlin a jak zajistit jejich optimální péči.
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky