Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Když se pustím do pěstování kaktusů, tak se mi v hlavě honí spousta otázek, ale jedna z nejdůležitějších se týká substrátu. Vím, že kaktusy jsou dost specifické a potřebují něco jiného než běžné květinové směsi. Jenže když jde o ten nejlepší substrát, tak jsem docela zmatený. Je lepší použít čistě písek, nebo by tam měl být i nějaký kompost? A co perlit nebo cihlářská drť? Slyšel jsem, že kaktusy milují dobré odvodnění, takže to musí být klíčové, ale jaké poměry mezi těmito složkami jsou ideální? Představoval bych si něco lehkého a vzdušného, co je zároveň schopné zadržet trochu vody, protože nechci mít pořád úplně suchou směs. Jaký substrát vlastně doporučujete pro různé druhy kaktusů? Je to stejné pro všechny, nebo záleží na tom, jestli mám nějakého trpasličího kaktusu vs. většího sukulenta? A co se týče pH hodnoty - je dobré mít to neutrální, nebo se vyplatí jít do lehce kyselého substrátu? Vím, že kaktusy pocházejí z různých prostředí a klimatických podmínek, což může ovlivnit jejich potřeby na substrát. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů a který substrát se vám osvědčil? Díky za rady!

183 slov
1.8 minut čtení
16. 12. 2024
Ondřej Kratochvíl

Když jde o substrát pro kaktusy, tak bych doporučil směs písku, perlitu a trošku zeminy. Písek a perlit zajišťují dobrou drenáž, což je fakt klíčový, protože kaktusy nesnášejí stát vodu. Třeba 50 % písku, 30 % perlitu a 20 % lehkého kompostu nebo zeminy je fajn. Některý kaktusy snesou i víc písku a méně kompostu. Trpasličí kaktusy většinou potřebují podobnou směs jako ty větší, ale dávám pozor na to, jak moc zalévám, protože menší nádoby rychleji uschnou. Co se pH týká, tak většina kaktusů preferuje spíš neutrální až mírně kyselý substrát. Ale jak píšeš, jsou různé druhy, takže se vyplatí prostě zkoušet a sledovat, co tvým rostlinám nejvíc vyhovuje. Takže klidně experimentuj s poměry a uvidíš! Hodně štěstí s pěstováním!

120 slov
1.2 minut čtení
18. 11. 2024
Jarmila Mašková

Takže substrát pro kaktusy je fakt důležitej. Kaktusy milujou dobrý odvodnění, což znamená, že bys měl vyhnout těžkým hlinitým směsím. Osobně jsem našel, že kombinace písku, perlitu a nějakýho kompostu funguje skvěle. Třeba 50 % písku, 30 % perlitu a 20 % kompostu je super poměr. Vzdušnost je klíčová, protože když se to zapaří, tak kaktusy trpí. Co se týče pH, většina kaktusů preferuje lehce kyselé až neutrální pH, takže něco kolem 6-7 je ok. A jo, záleží i na tom, jestli máš malý trpasličí kaktusy nebo větší sukulenty; ti větší často snesou víc vlhkosti. Zkus si udělat vlastní směs a uvidíš, co tvým kaktusům sedne nejlíp. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Adéla Holubová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Základní složení substrátů: Co ovlivňuje růst rostlin?Podívejte se na to, jak různé složky substrátů, jako jsou písek, rašelina a perlit, ovlivňují růst a vývoj rostlin. V článku najdete užitečné tipy pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky