Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?
Když se pustím do pěstování kaktusů, tak se mi v hlavě honí spousta otázek, ale jedna z nejdůležitějších se týká substrátu. Vím, že kaktusy jsou dost specifické a potřebují něco jiného než běžné květinové směsi. Jenže když jde o ten nejlepší substrát, tak jsem docela zmatený. Je lepší použít čistě písek, nebo by tam měl být i nějaký kompost? A co perlit nebo cihlářská drť? Slyšel jsem, že kaktusy milují dobré odvodnění, takže to musí být klíčové, ale jaké poměry mezi těmito složkami jsou ideální? Představoval bych si něco lehkého a vzdušného, co je zároveň schopné zadržet trochu vody, protože nechci mít pořád úplně suchou směs. Jaký substrát vlastně doporučujete pro různé druhy kaktusů? Je to stejné pro všechny, nebo záleží na tom, jestli mám nějakého trpasličího kaktusu vs. většího sukulenta? A co se týče pH hodnoty - je dobré mít to neutrální, nebo se vyplatí jít do lehce kyselého substrátu? Vím, že kaktusy pocházejí z různých prostředí a klimatických podmínek, což může ovlivnit jejich potřeby na substrát. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů a který substrát se vám osvědčil? Díky za rady!