Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit substrát u exotických rostlin?

Jak často měnit substrát u exotických rostlin?

Zajímalo by mě, jak často by se měl měnit substrát u exotických rostlin? Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které vypadají zdravě, ale občas se mi zdá, že by jim nový substrát mohl prospět. Vím, že správná péče o rostliny zahrnuje i kvalitní substrát, ale nejsem si jistý, jestli je nutné ho měnit každý rok, nebo jestli stačí jednou za pár let. Jaký máte zkušenosti s tímto tématem? Jsou nějaké konkrétní signály, podle kterých bych měl poznat, že je čas na výměnu substrátu? A co se týče různých druhů rostlin – liší se intervaly pro kaktusy a sukulenty? Myslím si, že některé z nich možná potřebují více živin než jiné. Jaký vliv má také roční období na to, jak často měnit substrát? Mám pocit, že jaro by mohlo být ideální čas na to, ale nejsem si tím jistý. Budu moc ráda za vaše rady a postřehy. Díky moc!

148 slov
1.5 minut čtení
21. 11. 2024
Emil Lacina

Substrát u kaktusů a sukulentů bys měla měnit asi tak jednou za 2-3 roky, pokud vidíš, že rostliny vypadají zdravě. Když začnou být kořeny vidět přes odvodňovací otvory, nebo když substrát vypadá moc hnědý a rozpadlý, je čas na nový. Jaro je fajn období na výměnu, protože rostliny se začínají probouzet a víc přijímají živiny. U některých druhů můžeš pozorovat i zpomalený růst, což může znamenat, že potřebují čerstvý substrát. Každá rostlina je jiná, takže to chce trochu pozorování. Ale obecně se neboj s tím tolik neexperimentovat, tyhle rostliny většinou vydrží docela dost. Takže klidně vyměň substrát, až uvidíš, že to potřebují.

102 slov
1 minut čtení
17. 1. 2025
Tereza Bečková

Měnit substrát u kaktusů a sukulentů není nutné každoročně, většinou stačí jednou za 2-3 roky, pokud je všechno ok. Když začneš vidět, že substrát je zhutnělý, špatně drenážuje nebo se v něm objevují solné usazeniny, to jsou jasné signály, že je čas na výměnu. U některých rostlin můžeš potkat i situaci, kdy jim začne chybět živin, takže pokud vidíš, že neprospívají tak jako dřív, nový substrát by je mohl nakopnout. Pro kaktusy a sukulenty doporučuji lehký a dobře propustný substrát, klidně i s přídavkem písku nebo perlitu. Jaro je určitě ideální doba na výměnu substrátu, rostliny začínají růst a nová směs jim dodá potřebné živiny. Takže se neboj je trochu probrat a dát jim nový domov.

116 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Eva Kroupová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Základní složení substrátů: Co ovlivňuje růst rostlin?Podívejte se na to, jak různé složky substrátů, jako jsou písek, rašelina a perlit, ovlivňují růst a vývoj rostlin. V článku najdete užitečné tipy pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky