Meskalin.cz/Fórum/Může špatný substrát zabít mou rostlinu?

Může špatný substrát zabít mou rostlinu?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně pěstování rostlin, konkrétně sukulentů a kaktusů. Nedávno jsem si pořídil pár nových rostlinek a chtěl jsem je přesadit do nového květináče. Koupil jsem substrát, který mi v obchodě doporučili, ale teď mám obavy, jestli náhodou není špatný. Četl jsem na internetu, že některé substráty nemusí být vhodné pro konkrétní druhy rostlin a mohou mít negativní vliv na jejich růst. Mám strach, že pokud substrát nebude mít správné pH nebo bude příliš těžký, mohlo by to mojim rostlinám nějak uškodit. Myslíte, že by špatný substrát mohl úplně zabít moje rostlinky? Jak poznám, že je substrát vhodný? Mám si dávat pozor na nějaké konkrétní vlastnosti nebo složení? Děkuji za jakékoliv rady.

115 slov
1.2 minut čtení
29. 12. 2024
Miroslava Šafaříková

No jasně, špatný substrát fakt může rostlinám uškodit, zvlášť sukulentům a kaktusům. Tyhle rostlinky potřebují dobrou drenáž, jinak se jim můžou udělat kořeny a uhynou. Když je substrát příliš těžký nebo zadržuje moc vlhkosti, tak to je průšvih. Hlavně se dívej na složení – ideálně by tam měly být písek, perlit nebo štěrk, co pomáhají s odvodněním. Co se pH týče, pro většinu sukulentů by mělo být spíše neutrální až mírně alkalické. Zkontroluj taky, jestli substrát nemá nějaký smrad nebo plísně, to jsou známky, že něco není ok. Když začneš vidět žloutnutí listů nebo hnilobu, je to varovný signál. Takže jo, dej si pozor na to, co používáš.

108 slov
1.1 minut čtení
13. 1. 2025
Zuzana Khýrová

Jo, špatný substrát fakt může zabít rostliny. U sukulentů a kaktusů je důležitý, aby substrát dobře odvodňoval, jinak ti to můžou uhnínout kořeny. Těžký substrát drží moc vláhy a to těmhle rostlinám nesvědčí. Zkus se podívat na složení – dobrý substrát by měl mít písek nebo perlitu pro lepší drenáž. Pak sleduj, jak vypadají listy a celkově rostlina; pokud zežloutnou nebo začnou vadnout, tak něco není v pořádku. Taky se můžeš podívat na pH, ideálně by mělo být neutrální až lehce kyselé. Takže jo, dej si na to pozor a když budeš mít pochybnosti, radši to přesaď do něčeho lepšího.

100 slov
1 minut čtení
13. 1. 2025
Petr Vítek
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Základní složení substrátů: Co ovlivňuje růst rostlin?Podívejte se na to, jak různé složky substrátů, jako jsou písek, rašelina a perlit, ovlivňují růst a vývoj rostlin. V článku najdete užitečné tipy pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky