Meskalin.cz/Fórum/Co bych měl přidat do zeminy pro sukulenty?

Co bych měl přidat do zeminy pro sukulenty?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů a kaktusů. Potřeboval bych poradit ohledně půdy pro moje rostlinky, protože chci, aby měly co nejlepší podmínky pro růst. Mám pár sukulentů doma, které mi dělají radost, ale mám pocit, že by se jim mohlo dařit ještě lépe. Hlavně se mi líbí kaktusy a různý druhy sukulentů, ale já nevím, co všechno by do té zeminy mělo patřit. Slyšel jsem, že je důležité mít dobrou drenáž, ale jak toho dosáhnout? Co do té zeminy přidat? Nějaký písek, štěrk nebo třeba perlitu? A co hnojiva? Je potřeba něco speciálního pro sukulenty? Nebo stačí to běžné, co se prodává v obchodech? Rád bych se taky dozvěděl, jestli je dobrý nápad kombinovat různé druhy rostlin v jedné nádobě nebo to může být problém. A jak moc často bych měl tu zeminu měnit nebo doplňovat? Budu rád za všechny tipy a zkušenosti, protože si chci opravdu dávat záležet na tom, aby mé sukulenty byly zdravé a spokojené. Díky moc předem za pomoc!

162 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2024
Patrik Zeman

Tak hele, pro sukulenty a kaktusy je fakt důležitá dobrá drenáž. Doporučuji smíchat běžnou zeminu s pískem a perlitem nebo štěrkem. Tím se zlepší odvodnění, což je pro tyhle rostliny klíčový, protože nesnášejí stát vodu. Co se týče hnojiv, stačí nějaký speciální pro sukulenty, ale moc toho nedávej, radši méně než víc. Můžeš zkusit i hnojiva s pomalým uvolňováním. Kombinování různých druhů v jedné nádobě je v pohodě, ale dej pozor, aby měly podobný nároky na zálivku a světlo. Jinak ohledně měnění zeminy – tak jednou za pár let to chce vyměnit, nebo když vidíš, že je zemina vyčerpaná. Drž se toho a tvoje rostliny by měly být spokojený.

109 slov
1.1 minut čtení
17. 10. 2024
Lucie Hrdá

Pokud máš sukulenty a kaktusy, tak určitě potřebuješ dobrou drenáž. Nejlepší je smíchat obyčejnou zeminu s pískem nebo perlitem, aby to mělo tu správnou strukturu. Tak 50 % kaktusové zeminy a 50 % písku by mohlo stačit. Štěrk je taky fajn, ale spíš jako vrchní vrstva na povrchu pro dekoraci a další odvodnění. Hnojivo pro sukulenty je dobrý mít, ale stačí tak jednou za měsíc během vegetačního období, klidně nějaký univerzální, co máš doma, nebo speciál na sukulenty. Co se týče kombinování rostlin, záleží na druzích - některé se snášejí lépe, ale buď opatrný, aby se rostliny moc nepřetlačovaly. Zeminu měnit nebo doplňovat bych doporučil tak jednou za rok, aby měla čerstvé živiny. Drž se těchto rad a měly by ti prospívat.

122 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Michaela Vaňková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Základní složení substrátů: Co ovlivňuje růst rostlin?Podívejte se na to, jak různé složky substrátů, jako jsou písek, rašelina a perlit, ovlivňují růst a vývoj rostlin. V článku najdete užitečné tipy pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky