Meskalin.cz/Fórum/Jak pH substrátu ovlivňuje růst rostlin?

Jak pH substrátu ovlivňuje růst rostlin?

Zajímalo by mě, jak vlastně pH substrátu ovlivňuje růst rostlin? Slyšel jsem, že pH může mít zásadní vliv na to, jak dobře rostliny absorbují živiny, ale úplně tomu nerozumím. Když je substrát příliš kyselý nebo naopak příliš alkalický, co se stane? Jak poznám, jestli je pH mého substrátu v normě? Jaké pH je ideální pro různé druhy rostlin, jako jsou kaktusy nebo sukulenty? Vím, že existují různé metody, jak pH změřit, ale zajímalo by mě, jestli je nutné ho pravidelně kontrolovat a co se stane, když ho nebudu mít správně nastavené. Mohli byste mi prosím vysvětlit, jak pH ovlivňuje nejen samotný růst, ale i zdravotní stav rostlin a jejich odolnost vůči škůdcům? A co se týče úpravy pH – jakými způsoby mohu zvýšit nebo snížit pH substrátu? Tohle téma mě moc zajímá, protože chci mít zdravé a krásné rostliny.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 11. 2024
Jindřich Mareš

pH substrátu je fakt důležitý, protože ovlivňuje, jak rostliny absorbují živiny. Když je pH moc nízký (kyselý), tak se třeba železo nebo mangan vstřebávají líp, ale zase může být problém s vápníkem a hořčíkem. Naopak, když je pH vysoký (alkalický), rostliny mají potíže s příjmem železa, což může vést k chloróze – tedy žloutnutí listů. Ideální pH se liší podle druhů rostlin. Například kaktusy a sukulenty mají rádi spíš pH kolem 6-7. Když nevíš, jak na tom jseš, můžeš si pořídit jednoduchý pH metr nebo testovací sady z obchodu. Kontrolovat pH pravidelně není špatný nápad, zvlášť pokud máš citlivější rostliny. Když to bude mimo normu, může to ovlivnit růst a celkové zdraví rostlin – můžou být slabší a náchylnější na škůdce. K úpravě pH můžeš použít vápno pro zvýšení nebo síran amonný pro snížení kyselosti. Důležitý je vyvážený substrát, takže sleduj, co tvé rostliny potřebují.

145 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2024
Simona Karásková

pH substrátu je fakt důležitý pro to, jak rostliny rostou a jak si berou živiny. Když je pH moc nízký (kyselý), rostlina může mít problém s absorbcí některých živin, jako je vápník nebo hořčík. Naopak, když je pH moc vysoký (alkalický), tak zase jiný živiny, třeba železo, se špatně vstřebávaj. Ideální pH se liší podle druhu rostlin – kaktusy a sukulenty obvykle preferujou něco kolem 6 až 7, takže mírně kyselý až neutrální substrát.

Zjistit pH můžeš dost snadno pomocí testovacích sad nebo i pH metru, co se prodává v zahradnictví. Je dobrý to kontrolovat občas, hlavně pokud vidíš, že rostliny nerostou tak, jak by měly, nebo mají nějaký problémy.

Když ho máš mimo normu, tak to může ovlivnit nejen růst, ale i zdraví rostliny. Může být náchylnější k chorobám a škůdcům.

Pokud chceš upravit pH, tak na snížení pH můžeš použít třeba rašelinu nebo kyselé hnojivo. Na zvýšení pH zkus dolomitický vápenec nebo dřevěný popel. Takže jo, pH substrátu je fakt klíčový pro úspěch tvého zahradničení!

166 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2024
Filip Koudelka
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Základní složení substrátů: Co ovlivňuje růst rostlin?Podívejte se na to, jak různé složky substrátů, jako jsou písek, rašelina a perlit, ovlivňují růst a vývoj rostlin. V článku najdete užitečné tipy pro...
1000 slov
10 minut čtení
8. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky