Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na přesazování kaktusů?

Kdy je nejlepší doba na přesazování kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma pár kousků a přemýšlím, kdy by bylo nejlepší je přesadit. Slyšel jsem, že to má nějakou spojitost se sezónami nebo růstovým cyklem těchto úžasných rostlin. Někdo říká, že to mám udělat na jaře, když začnou růst nové výhonky, ale jinde jsem četl, že na podzim, když se připravují na zimní spánek, je to také dobré období. Jak to vlastně je? Měl bych se vyhnout určitému období během roku? A co třeba teplota nebo vlhkost vzduchu, hraje to roli? Vím, že kaktusy jsou poměrně odolné, ale zajímalo by mě, jak je to s jejich kořeny a jak moc jim může přesazení uškodit nebo prospět. Co doporučujete? Jaké máte zkušenosti s tímto procesem? Děkuji všem za rady!

121 slov
1.2 minut čtení
19. 8. 2024
Lenka Světlíková

Přesazování kaktusů by se mělo dělat hlavně na jaře, jakmile začnou růst nové výhonky. To je pro ně nejlepší čas, protože jsou aktivní a kořeny se rychleji zotaví po přesazení. Na podzim to není ideální, protože se kaktusy připravují na zimu a zpomalují růst, takže by mohly být citlivější. Teplota by měla být příjemná, ideálně kolem 20-25°C, a vzduch by měl být suchý. Vlhkost vzduchu fakt hraje roli, kaktusy nemají rády vlhkost. Takže pokud je překopete v nevhodnou dobu, můžete jim ublížit. Vždycky se snažím přesazovat s co nejmenším narušením kořenů – opatrně je vyjměte a dejte do nové půdy. Mějte na paměti, že po přesazení je dobré je pár dní nezalévat, aby si zvykly na nový substrát. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
3. 10. 2024
Jitka Šindelářová

Nejlepší doba na přesazování kaktusů je většinou na jaře, když začínají růst nové výhonky. To je pro ně ideální čas, protože se probouzejí z klidového stavu a jsou aktivní. Podzim může taky fungovat, ale spíš jen pokud je to opravdu nutné, jinak bych to nedělal. Kaktusy jsou dost odolné, ale kořeny jsou citlivé, takže je dobrý dávat pozor, abys je moc nepoškodil. Teplota hraje roli – ideálně by mělo být teplo a sucho, protože přestávají růst v chladu a vlhku. Určitě se vyhni přesazování v zimě nebo v extrémním vedru, to by je mohlo dost stresovat. Takže jaro je fakt nejlepší! Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
25. 10. 2024
Adéla Kolářová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Kdy a jak správně přesazovat kaktusy pro optimální růstObjevte, kdy a jak správně přesazovat kaktusy, aby se zlepšil jejich zdraví a vzhled. Naučte se osvědčené techniky a tipy pro úspěšné pěstování těchto...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky