Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy při přesazování?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy při přesazování?

Přemýšlím nad tím, jaký substrát by byl nejlepší pro moje kaktusy, když je budu přesazovat do nových květináčů. Mám pár různých druhů, od malých sukulentů po větší kaktusy, a chtěl bych se ujistit, že jim dám ten správný základ. Hledal jsem informace o tom, jestli je lepší používat hotové směsi nebo si substrát namíchat sám. Zajímalo by mě, jestli je důležité, aby substrát byl hodně propustný, nebo jestli mohu použít i něco těžšího. Jaké komponenty byste doporučili do směsi? Například, je dobré použít písek, perlitem nebo třeba kokosový substrát? A co hnojivo – mám ho přidávat už při přesazování nebo až po nějaké době? Rád bych slyšel o zkušenostech ostatních pěstitelů a jejich tipy na to nejlepší pro mé kaktusy. Děkuju!

121 slov
1.2 minut čtení
24. 5. 2024
Vojtěch Kratochvíl

Nejlepší substrát pro kaktusy je fakt hodně propustnej, takže ideálně něco jako směs písku, perlitu a hlíny. Můžeš zkusit i hotové směsi, co prodávají v obchodech, ale já radši míchám sám. Zkusit můžeš třeba 50% písku, 30% perlitu a 20% zeminy. Kokosový substrát se dá taky použít, ale nesmíš to přehnat, jinak to zadržuje vodu. Hnojivo bych fakt přidal až po nějaké době, dej jim trochu času se usadit. Kaktusy moc vody nepotřebují, takže se neboj toho lehkého substrátu. Uvidíš, jak jim to bude vyhovovat!

85 slov
0.9 minut čtení
15. 7. 2024
Jitka Havlíková

Když přesazuješ kaktusy, tak je fakt důležité mít dobrý substrát. Nejlepší je něco, co bude hodně propustný, protože kaktusy nesnášejí přemokření. Můžeš zkusit namíchat vlastní směs, třeba s pískem, perlitem a trošku zeminy. Někteří lidi dávají i kokosový substrát, ale ten může zadržovat víc vlhkosti, takže opatrně s ním. Hotové směsi pro sukulenty a kaktusy jsou taky fajn, už to mají vychytaný. Hnojivo bych doporučil přidat až po nějaký době po přesazení, aby se kaktus mohl aklimatizovat. Jinak to moc nepřeháněj s vlhkostí a kontroluj, jestli to nezůstává moc mokrý. Držím palce!

92 slov
0.9 minut čtení
24. 9. 2024
Radek Šulc
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Kdy a jak správně přesazovat kaktusy pro optimální růstObjevte, kdy a jak správně přesazovat kaktusy, aby se zlepšil jejich zdraví a vzhled. Naučte se osvědčené techniky a tipy pro úspěšné pěstování těchto...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky