Meskalin.cz/Fórum/Je potřeba kaktusy po přesazení zalévat hned?

Je potřeba kaktusy po přesazení zalévat hned?

Když jsem nedávno přesazoval své milované kaktusy, začal jsem se zamýšlet nad tím, jak správně pokračovat v jejich péči. Je jasné, že přesazení je pro tyto rostliny stresující zážitek a chtěl bych se ujistit, že jim poskytnu tu nejlepší péči. Ale co se týče zalévání? Mám pocit, že když je dám do nové půdy, musím je hned zalít, abych je podpořil v adaptaci. Na druhou stranu jsem slyšel, že by se nemělo zalévat ihned po přesazení, protože kořeny potřebují nějaký čas na regeneraci a přizpůsobení se novému prostředí. Takže co je vlastně správně? Je lepší počkat pár dní, než začnu s pravidelným zaléváním? Jak dlouho bych měl čekat, než se ujistím, že kaktus není v šoku z přesazení? A co když mám kaktusy různých druhů? Platí pro ně stejná pravidla? Jsem si vědom, že každý druh má jiné potřeby, ale je možné říct něco obecného o tom, jak správně postupovat? Nechci zbytečně poškodit své krásné rostlinky nebo je vystavit riziku hniloby. Jaké máte zkušenosti s touto situací? Jak to děláte vy? Čekáte před zaléváním po přesazení nebo rizikujete a zaléváte hned? Rád bych slyšel názory ostatních pěstitelů.

187 slov
1.9 minut čtení
30. 7. 2024
Lucie Hrdličková

Když přesazuješ kaktusy, je lepší počkat s vodou pár dní. Hlavně pokud byly kořeny dost stísněné v původním květináči, potřebujou čas na regeneraci. Když je hned zaliješ, může to vést k hnilobě, protože nové kořeny se nemusí ještě správně uchytit a můžeš je zbytečně stresovat. Obecně platí, že kaktusy mají radši sucho, takže pár dní bez vody by jim mělo prospět. Pokud máš různé druhy, většina z nich to snáší podobně, ale radši se podívej na specifika těch svých. Vždycky je lepší si ověřit, co jaký kaktus potřebuje, než riskovat a zalévat hned po přesazení.

95 slov
1 minut čtení
17. 9. 2024
Anna Palečková

Zalévat kaktusy hned po přesazení se obecně nedoporučuje. Je lepší počkat tak 5-7 dní, aby si kořeny zvykly na novou půdu a mohly se trochu zotavit z šoku. Hlavně u kaktusů, co byly v prodeji, je to důležité, protože tam mívají kořeny dost podmáčené. Pokud zaliješ hned, můžeš jim způsobit hnilobu, což nechceš. Různé druhy kaktusů mají sice různé potřeby, ale tohle pravidlo platí skoro pro všechny. Takže radši vyčkej a až uvidíš, že je vše v pohodě, můžeš začít s pravidelným zaléváním. Když budeš mít pochybnosti, radši zkrať intervaly mezi zaléváním a sleduj, jak rostou.

96 slov
1 minut čtení
11. 4. 2024
Martin Kopecký
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Kdy a jak správně přesazovat kaktusy pro optimální růstObjevte, kdy a jak správně přesazovat kaktusy, aby se zlepšil jejich zdraví a vzhled. Naučte se osvědčené techniky a tipy pro úspěšné pěstování těchto...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky