Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesazovat kaktusy na jaře, když začínají růst?

Můžu přesazovat kaktusy na jaře, když začínají růst?

Takže, přemýšlím o tom, jestli je v pořádku přesazovat kaktusy právě na jaře, když se začínají probouzet a růst. Vím, že kaktusy jsou docela odolné rostliny, ale mám obavy, že je to pro ně stresující období. Nechci jim ublížit, když už se snaží vyhnout zimnímu spánku a rozvíjet nové výhonky. Je možné, že by přesazení mohlo ovlivnit růst nebo dokonce způsobit nějaké problémy? Taky jsem slyšel, že by se měly přesazovat, když jsou v klidovém stavu, ale co když jsem už trochu pozdě? Je důležité počkat na konkrétní fázi růstu nebo jen sledovat počasí a teplotu? Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Co si o tom myslíte? Rád bych slyšel názory ostatních, protože mám pár kaktusů, které potřebují nový substrát a chci to udělat správně. Může mi někdo poradit, kdy je nejlepší čas na přesazení a jak to udělat bez rizika? Děkuju!

142 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2024
Lucie Vítková

Přesazování kaktusů na jaře, když začínají růst, je tak trochu risk. Kaktusy mají rády klid a když se probouzejí, tak se snaží vyhnout stresu. Ideálně bys měl přesazovat na podzim nebo na konci zimy, když jsou v klidu. Ale jestli už to potřebují, můžeš to zkusit, jen buď opatrnej. Snaž se je přesadit s co nejvíc původní zeminy okolo kořenů a dej jim čas na aklimatizaci. Pokud máš možnost, můžeš je po přesazení pár dní držet ve stínu a snižovat zálivku, aby se zregenerovaly. Každopádně sleduj počasí, než to uděláš. Jestli je venku ještě zima nebo hodně vlhko, tak to radši odlož. Hlavně nespěchej a dávej pozor, aby sis neublížil.

110 slov
1.1 minut čtení
8. 10. 2024
Nikola Hrušková

Přesazování kaktusů na jaře, když začínají růst, může být trochu riskantní, ale není to nemožné. Kaktusy jsou sice odolné, ale během růstového období se snaží soustředit energii na nové výhonky, takže je potřeba dávat pozor. Ideálně bys měl přesazovat na konci zimy nebo začátkem jara, než se začnou rozvíjet nové pupeny. Pokud už máš kaktusy v substrátu, co potřebují změnu, tak je lepší je přesadit teď, než čekat. Zkus to udělat opatrně, abys nepoškodil kořeny a dej jim čas na aklimatizaci. Sleduj teplotu a vlhkost, aby to pro ně nebylo moc stresující. Takže pokud musíš, tak to udělej, ale buď opatrný.

101 slov
1 minut čtení
5. 1. 2025
Ludmila Jiránková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Kdy a jak správně přesazovat kaktusy pro optimální růstObjevte, kdy a jak správně přesazovat kaktusy, aby se zlepšil jejich zdraví a vzhled. Naučte se osvědčené techniky a tipy pro úspěšné pěstování těchto...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky