Meskalin.cz/Fórum/Jak mám přesadit kaktus, abych ho nezranil?

Jak mám přesadit kaktus, abych ho nezranil?

Mám doma několik kaktusů a teď se chystám je přesadit, protože už začínají být trochu stísněné v původních květináčích. Když jsem to zkoušel minulý rok, tak jsem si dost zranil prsty od těch trnů a kaktusům se to moc nelíbilo. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli máte nějaké osvědčené postupy, jak na to, abych je nezranil, jak je bezpečně vyjmout z květináče a co udělat s kořeny? Mám použít nějaké speciální rukavice nebo nástroje? A co substrát? Jaký je nejlepší pro kaktusy? Slyšel jsem, že by měly být v dobře propustném médiu. Taky by mě zajímalo, jestli je dobré přesazovat kaktusy na jaře nebo na podzim, nebo jestli je to jedno. A co hnojivo? Mám ho použít už při přesazení nebo počkat? Jak dlouho potom trvá, než si kaktus zvykne na nový květináč? Rád bych se vyhnul tomu, aby mi uhynuly jako ty minulé. Díky moc za rady!

148 slov
1.5 minut čtení
14. 2. 2024
Zdeněk Suchý

Přesazení kaktusu může být oříšek, ale dá se to zvládnout. Hlavně si pořiď nějaké tlusté rukavice, ideálně kožené, aby ti neprošly trny. Když kaktus vyndáváš, zkus ho opatrně uchopit přes noviny nebo utěrku – to ti pomůže vyhnout se přímému kontaktu s trny. Vždycky je dobrý připravit nový květináč s drenážními otvory a použít speciální substrát pro sukulenty, co je hodně propustný, třeba směs písku a zeminy. Jaro je ideální čas na přesazování, protože kaktusy pak začínají aktivně růst. Co se týče hnojiva, tak ho radši aplikuju až za pár týdnů po přesazení, aby si kaktus zvyknul na nový substrát a nebyl hned stresovanej. Po přesazení bys měl vidět změny v růstu tak za měsíc nebo dva, ale zatím se snaž moc neotravovat s vodou, dokud se neujme. Hlavně buď opatrný a nespěchej.

133 slov
1.3 minut čtení
25. 10. 2024
Jarmila Holubová

Když chceš přesadit kaktus, tak to chce trošku opatrnosti. Nejlepší je to udělat na jaře, protože kaktusy začínají růst a lépe se adaptují. Použij nějaké silné rukavice nebo si vezmi kus novin a kaktus jimi uchop, abys se vyhnul trnům. Můžeš taky použít kleště na rostliny, to je fajn varianta.

Při vyjímání z květináče opatrně zatlač na strany květináče a pokud je hodně zapuštěný, můžeš lehce poklepat na dno. Kořeny bys měl zkontrolovat, jestli nejsou shnilé nebo přerostlé - pokud jo, tak je opatrně ořízni.

Co se substrátu týče, tak používej speciální směs pro kaktusy nebo směs s pískem a perlitem pro dobrou drenáž. Hnojivo bych doporučil přidat až po týdnu po přesazení, ať si kaktus zvykne na nové prostředí.

Dáš mu nový květináč a měl by si zvyknout tak za měsíc, ale sleduj ho. Pokud začne chytat barvu a vypadá zdravě, tak je to dobré znamení. Hodně štěstí!

149 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2025
Nikola Dušková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Kdy a jak správně přesazovat kaktusy pro optimální růstObjevte, kdy a jak správně přesazovat kaktusy, aby se zlepšil jejich zdraví a vzhled. Naučte se osvědčené techniky a tipy pro úspěšné pěstování těchto...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky