Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy, když jsou na slunci?

Jak často zalévat kaktusy, když jsou na slunci?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je se zaléváním kaktusů, když je máme na slunci. Mám pár kousků, které si užívají sluneční paprsky v okně a vypadá to, že se jim tam daří. Jenže nevím, jak často by měly dostávat vodu. Slyšel jsem, že kaktusy by se neměly přelívat, ale zase když jsou na slunci, tak asi potřebují víc vody než ty, co stojí ve stínu. Jak to tedy funguje? Jsou nějaké obecné tipy, podle kterých bych se mohl řídit? A co třeba období roku? Je léto jiné než zima? Mám pocit, že v létě je potřebuji zalévat častěji, ale kolikrát za týden je to tak akorát? A co pokud kaktus začne opadávat nebo žloutnout? To znamená, že mu dávám moc vody nebo málo? Rád bych věděl také, jestli je lepší používat dešťovku nebo vodu z kohoutku. Zkrátka hledám nějaké osvědčené rady od těch, co kaktusy pěstují a mají s nimi zkušenosti.

152 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2022
František Pazdera

Kaktusy na slunci potřebují vodu, ale záleží na ročním období a teplotě. V létě, když je horko, můžeš je zalévat klidně jednou za týden, ale koukej na to, jak vypadá půda. Měla by být úplně suchá, než je zase poliješ. Když začne opadávat nebo žloutnout, pravděpodobně máš moc vody, ale může to být i nedostatek. V zimě je lepší zalévat ještě méně, klidně jen jednou za měsíc. Co se týče vody, dešťovka je super, ale i kohoutková vodu jde, když ji necháš odstát. Hlavně se vyhýbej stojaté vodě a přelévání, to je pro kaktusy smrt. Takže hlavně sleduj půdu a jak kaktusy vypadají.

103 slov
1 minut čtení
26. 1. 2024
Martina Švábová

Tak, co se týče zalévání kaktusů na slunci, tak to fakt záleží na ročním období a taky na tom, jaký máš konkrétní druh kaktusu. V létě, když jsou na sluníčku, většinou potřebují víc vody, ale zase to s tím nesmíš přehánět. Obecně platí, že je dobrý nechat substrát mezi zaléváním pořádně vyschnout. Klidně můžeš zkontrolovat prstem, jestli je zemina suchá – pokud jo, tak je čas k zalití.

Co se týče frekvence, tak v létě bych to viděl tak jednou za dva týdny, ale občas i jednou týdně, když je fakt horko. Na jaře a na podzim můžeš zalévat ještě míň a v zimě vlastně skoro vůbec. Kaktusy mají klidové období a moc vody jim neprospívá.

Když začnou opadávat nebo žloutnout, tak to většinou znamená, že je buď moc vody nebo málo světla. Tak si dej pozor na tyhle signály. Co se vody týče, dešťovka je ideální, protože je měkčí. Kohoutková voda může mít hodně minerálů, což kaktusům nemusí vyhovovat.

Takže shrnutí: zalévat podle potřeby, nechat substrát vyschnout a sledovat signály od rostliny. Držím palce!

172 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2024
Eliška Dvořáková
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Proč je důležité dodržovat správný režim zálivky: Klíč k zdravým exotickým rostlinámObjevte, proč je správný režim zálivky zásadní pro úspěšné pěstování exotických rostlin, a vyhněte se běžným chybám, které mohou ohrozit jejich zdraví...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky