Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, kdy je rostlina žíznivá?

Jak poznat, kdy je rostlina žíznivá?

Rád bych se zeptal, jak vlastně poznat, že moje rostlina potřebuje zalít. Občas mám pocit, že ji vidím uschnout, ale nevím, jestli je to pouze normální proces nebo skutečně má žízeň. Existují nějaké konkrétní signály, které by mi mohly pomoci? Třeba jaké jsou příznaky dehydratace u kaktusů nebo sukulentů? Četl jsem, že některé rostliny mohou mít na listech určité známky, ale nejsem si jistý, co přesně hledat. Měl bych se soustředit na barvu listů nebo jejich texturu? A co kořeny? Jak moc by měly být vlhké? Vím, že každá rostlina může mít své specifické potřeby, ale existují nějaké obecné tipy pro začátečníky? Uvítal bych jakékoli rady nebo osobní zkušenosti od vás, co máte s pěstováním exotických rostlin víc zkušeností. Děkuji!

120 slov
1.2 minut čtení
18. 9. 2023
Ivana Králová

Tak hele, poznat, kdy má rostlina žízeň, je někdy fakt oříšek. U klasických květin to většinou poznáš podle listů – když začnou hnědnout nebo se kroutit, je to jasný signál. U kaktusů a sukulentů je to podobný, ale tam se můžeš zaměřit i na texturu. Když jsou listy měkký a začínají ztrácet tu pevnost, je to známka dehydratace.

Obecně platí, že pokud máš pocit, že substrát je suchý na dotek aspoň pár centimetrů pod povrchem, tak už bys měl zalít. Kořeny by měly být vlhký, ale ne mokrý – ideální je nechat substrát mezi zálivkami trochu proschnout.

Některé rostliny mají i další znaky – třeba kaktusy se můžou „zmenšit“ nebo ztratit barvu. Jo a pamatuj, že každá rostlina má jiný nároky, ale jako základ tohle funguje. Takže pozoruj a zkoušej, ono se to časem naučíš!

135 slov
1.4 minut čtení
28. 11. 2023
Kristýna Hájková

Takže, pokud jde o to, kdy zalít rostlinu, záleží na druhu. U kaktusů a sukulentů si dej pozor na listy – když začnou být měkké nebo se svrašťují, je to jasný signál žízně. Barva listů taky hraje roli; pokud ztratí tu zdravou zelenou a začnou žloutnout, něco je špatně. Zkus taky šťouchat do půdy prstem – pokud je suchá do hloubky, je čas zalít. Kořeny by měly být vlhký, ale ne mokrý, jinak hrozí hniloba. Obecně platí radši méně než víc; rostliny jsou lepší na sucho než na přemokření. Každá rostlina má své specifika, ale tyhle tipy fungují pro většinu. Takže sleduj, co tvoje rostlina dělá a podle toho se řiď.

111 slov
1.1 minut čtení
24. 6. 2023
Matěj Pokorný
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Proč je důležité dodržovat správný režim zálivky: Klíč k zdravým exotickým rostlinámObjevte, proč je správný režim zálivky zásadní pro úspěšné pěstování exotických rostlin, a vyhněte se běžným chybám, které mohou ohrozit jejich zdraví...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky