Meskalin.cz/Fórum/Může moje rostlina umřít, když ji zalévám moc často?

Může moje rostlina umřít, když ji zalévám moc často?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Rád bych se zeptal na něco, co mi leží na srdci a co mě už delší dobu trápí. Mám doma několik sukulentů a kaktusů, které se snažím udržet v co nejlepší kondici, ale mám pocit, že se mi to úplně nedaří. Zjistil jsem, že se mi zdá, že je zalévám příliš často. Třeba každý týden. A teď se bojím, jestli je to pro ně špatně, nebo dokonce nebezpečné. Můžou moje rostliny umřít kvůli častému zalévání? Co když má zemina pořád vlhkou? Slyšel jsem něco o kořenech a hnilobě, ale nejsem si jistý, jak to všechno funguje. Jsou nějaké konkrétní znaky, podle kterých bych měl poznat, že to s vodou přeháním? Mohlo by mi to nějak uškodit? Jaká je vlastně ideální frekvence zalévání pro různé typy kaktusů a sukulentů? A co mám dělat, když už jsem je jednou zalil moc a nevím si rady? Předem díky za jakékoli rady a postřehy!

156 slov
1.6 minut čtení
11. 4. 2024
Bohuslav Urban

Tak hele, moc častý zalévání fakt může být problém, hlavně u sukulentů a kaktusů. Tyhle rostliny mají rády sucho a pokud jim dáš vodu každý týden, tak se jim můžou kořeny začít kazit. Hniloba je dost častá, když je půda furt mokrá. Když vidíš, že listy začínají žloutnout nebo se ošklivě deformují, to není dobrý znamení. Ideálně bys měl nechat půdu pořádně proschnout mezi zaléváním. Většinou je lepší zalít až když je země úplně suchá, to může být třeba jednou za dva až tři týdny, záleží na počasí a typu rostliny. Pokud už jsi je přelil, tak zkus nechat půdu oschnout a příště radši zkontroluj, jestli je vlhkost ok. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
10. 6. 2024
Matěj Kolman

Jo, jasně, můžeš je klidně zabít, když je budeš moc zalévat. Sukulenty a kaktusy fakt nesnáší, když mají pořád mokro. Voda by měla schnout mezi zálivkami, jinak začnou kořeny hnít. Zjisti, jaká je půda – pokud je furt vlhká, tak to není dobrý. Znaky přehnaného zalévání? Můžeš si všimnout změny barvy listů, třeba hnědý nebo měkký. Ideálně bys měl zalévat tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na počasí a ročním období. Když už jsi je zalil moc, dej je na světlé místo a snaž se nechat půdu uschnout. Pokud máš podezření na hnilobu, koukni se na kořeny – pokud jsou černý nebo rozpadlé, tak budeš muset udělat repotting a odstranit poškozené části.

113 slov
1.1 minut čtení
17. 9. 2024
Vlastimil Vaculík
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Proč je důležité dodržovat správný režim zálivky: Klíč k zdravým exotickým rostlinámObjevte, proč je správný režim zálivky zásadní pro úspěšné pěstování exotických rostlin, a vyhněte se běžným chybám, které mohou ohrozit jejich zdraví...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky