Meskalin.cz/Fórum/Zhnilé kořeny u exotických rostlin – co teď?

Zhnilé kořeny u exotických rostlin – co teď?

Narazil jsem na dost závažný problém u svých exotických rostlin, konkrétně mám několik kaktusů a sukulentů, které začínají mít zhnilé kořeny. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen pár starých kořenů, ale teď už vidím, že to není tak jednoduché. Mám pocit, že vypadávají všechny ty malé kořínky, co tam kdysi byly. Co bych měl dělat? Mám je vyjmout z květináče a zkontrolovat kořeny nebo je to příliš riskantní? A pokud se to potvrdí, jakým způsobem se to dá spravit? Mám použít nějaký speciální substrát na suculenty nebo je lepší je přesadit do něčeho jiného? Četl jsem, že by se měly nechat oschnout předtím, než je dám zpátky do země, ale jak dlouho vlastně? Taky jsem slyšel, že by pomohlo použít nějaký fungicid nebo něco podobného. Nevíte někdo, jak to funguje? A co zalévání, mám teď úplně přestat zalévat nebo zalévat jen minimálně? Omlouvám se za tolik otázek, ale opravdu nevím, co si počít. Kdyby měl někdo nějaké tipy nebo rady pro zachránění mých rostlinek, budu moc vděčný. Děkuju!

170 slov
1.7 minut čtení
5. 11. 2022
Jana Dvořáčková

Zní to jako klasická hniloba kořenů, což je špatné. Určitě bys měl rostliny vyjmout z květináče a zkontrolovat kořeny. Pokud jsou černé nebo měkké, tak je zkrátka odstřihni, zdravé kořeny by měly být pevné a světlé. Potom je nech nějakou dobu oschnout, tak 1-3 dny, aby se nařezy zahojily. Co se týče substrátu, určitě použij speciální na sukulenty nebo kaktusy, ten je odvodněný a to potřebují. Hnilobě moc nepomůže, když to dáš do těžkého substrátu. Po přesazení zalévej minimálně, klidně pár týdnů nic, ať si zvykají. Můžeš taky použít fungicid, to pomůže před dalším rozvojem plísní. Takže jo, opatrně s vodou a dej pozor, ať to už nezapaříš znova.

109 slov
1.1 minut čtení
29. 12. 2024
Blanka Krausová

Zhnilé kořeny jsou fakt průser, ale dá se to zachránit. Určitě je vytáhni z květináče a mrkni na ty kořeny. Když jsou černý a měkký, tak to je jasný signál, že je třeba oříznout. Vezmi nůžky, ale sterilizuj je, abys tam nedostal další problémy. Po ořezání kořenů nech rostliny pár dní oschnout, klidně 2-3 dny, aby se rány zahojily. Pak je přesadíš do čerstvýho substrátu, ideálně speciálního na sukulentky – ten má dobrou drenáž. S tím hnojením a zaléváním – teď hodně opatrně. Klidně týden vůbec nezalévej a pak začni pomalu, ale fakt minimálně. Fungicid může pomoct, ale až po přesazení a oschnutí kořenů. Hlavně to nepodceňuj, zhnilé kořeny jsou většinou známka přelévání. Držím palce, ať to zvládneš!

118 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Denisa Richterová
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Proč je důležité dodržovat správný režim zálivky: Klíč k zdravým exotickým rostlinámObjevte, proč je správný režim zálivky zásadní pro úspěšné pěstování exotických rostlin, a vyhněte se běžným chybám, které mohou ohrozit jejich zdraví...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky