Meskalin.cz/Fórum/Proč se mi sukulenty stále zapařují?

Proč se mi sukulenty stále zapařují?

V poslední době jsem se dostal do situace, kdy mi mé sukulenty začaly doslova zapařovat a nevím, co s tím. Předtím jsem si myslel, že jsem je měl pod kontrolou, ale teď to vypadá jako malá katastrofa. Mám jich několik druhů – od klasických kaktusů přes krásné agávy až po různé typy aloe. Všechny jsem je dal na slunné místo, protože jsem slyšel, že sukulenty mají rády světlo. Ale co se děje? Každé ráno najdu na listech kapky vody, jako by byly ve skleníku. A to i přesto, že je doma celkem sucho a topení běží. Zkoušel jsem je zalévat málo a dokonce i zredukovat vlhkost vzduchu, ale nic nepomáhá. Je možné, že by to mohlo být něco s půdou? Použil jsem směs pro sukulenty a kaktusy, ale možná to není dost propustné? A co ventilace? Mám otevřít okno, nebo je to riskantní? Také jsem slyšel o tom, že některé rostliny vylučují více vody než jiné – je možné, že mám prostě příliš 'vodnaté' sukulenty? Je tu někdo, kdo by mohl poradit nebo měl podobný problém? Co děláte vy pro to, abyste předešli zapařování sukulentů? Opravdu nevím, co dalšího vyzkoušet a obávám se o své rostliny. Díky za každou radu!

200 slov
2 minut čtení
29. 1. 2023
Jaroslava Kotková

Zapařování sukulentů může být fakt otravný problém. I když je máš na slunném místě, tak pokud je vzduch málo cirkulovaný, může to způsobit, že se ti kondenzuje vlhkost na listech. Zkontroluj, jestli nemáš příliš těžkou půdu, protože ta špatně propouští vodu a pak se to hromadí v kořenové zóně. Zkus změnit substrát na něco víc propustného, třeba přidat písek nebo perlit. Ventilace je taky důležitá – otevři okno, aby vzduch mohl proudit. Taky zkus snížit frekvenci zalévání, i když už to děláš. A jo, některé sukulenty jsou víc vodnaté než jiný druhy, tak si dej pozor na to, co máš. Dobrý tip je i otřít listy, aby ses zbavil té kondenzace. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
25. 5. 2023
Eva Švecová

Měl jsem podobnej problém s moji sbírkou sukulentů. Taky mi zapařovaly, až jsem zjistil, že je to hlavně o ventilaci. Když je máš na slunným místě, tak to vypadá, že se teplý vzduch nemá jak hýbat a pak se to zapařuje. Zkus otevřít okno nebo aspoň občas provětrat.

Další věc je půda – i když máš směs pro sukulenty, tak se může stát, že není dost propustná. Když moc zadržuje vlhkost, tak to může taky způsobovat problémy. Možná by stálo za to podívat se na směs s větším podílem písku nebo perlitu.

Zalévání máš asi fakt pod kontrolou, ale pozor na ty vodnatější sukulenty – některý druhy prostě vylučujou víc vody a to pak zapaření ještě zhoršuje. Takže buď opatrnej a sleduj, jak reagují na změny prostředí. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
23. 6. 2024
Vladimír Netolický
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Proč je důležité dodržovat správný režim zálivky: Klíč k zdravým exotickým rostlinámObjevte, proč je správný režim zálivky zásadní pro úspěšné pěstování exotických rostlin, a vyhněte se běžným chybám, které mohou ohrozit jejich zdraví...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky