Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty bez slunečního svitu?

Můžu pěstovat sukulenty bez slunečního svitu?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty, když nemám moc slunečního světla. Mám doma dost tmavé místo, kde by se mi líbilo mít nějaké hezké rostlinky, ale slunce tam moc nesvítí. Četl jsem, že sukulenty milují světlo a potřebují ho k růstu a zdraví. Ale co když bych je měl na okně, které je trochu ve stínu, nebo v pokoji, kde je jen umělé osvětlení? Může to fungovat, nebo by to bylo pro tyto rostliny příliš stresující? Přemýšlím o tom, jaký typ sukulentů by byl možná odolnější na méně světla. Někde jsem slyšel, že některé druhy jsou tolerantnější vůči tmě než jiné. Také bych rád věděl, jestli existují nějaké speciální lampy, které bych mohl použít pro pěstování sukulentů bez slunečního svitu. Děkuji za jakékoli tipy nebo zkušenosti!

128 slov
1.3 minut čtení
8. 4. 2024
Matěj Hladík

Sukulentům se obecně daří na slunci, ale pokud máš tmavší místo, tak to nevzdávej úplně. Některé druhy jako třeba haworthia nebo gasteria snesou míň světla a možná by ti mohly vyhovovat. Co se týče umělého osvětlení, tak na trhu jsou speciální grow lights, které simuluji sluneční svit a můžou být super pro pěstování sukulentů doma. S těma můžeš klidně osvětlit i ty stinné kouty. Ale pozor, i s umělým světlem to chce dodržet nějaký časový režim – třeba 12-14 hodin denně. Za zkoušku nic nedáš, ale počítej s tím, že to nebude úplně ideální prostředí pro sukulenty, tak musíš být trochu opatrnej s vodou a jinými faktory.

107 slov
1.1 minut čtení
13. 11. 2024
Vlastimil Lacina

Sukulenty obecně potřebují dost světla, ale pokud máš tmavé místo, tak to nemusí být úplně konec. Některé druhy jsou tolerantnější k méně osvětleným podmínkám, třeba haworthia nebo sansevieria. Ale stejně je dobrý mít je co nejblíž k oknu, i když je to ve stínu. Co se týče umělého osvětlení, můžeš zkusit LED grow lights, ty jsou fajn a přizpůsobíš si je podle potřeby. Důležité je, aby měly pořádnou drenáž v květináči a nezapomínej na zavlažování – mírně a jen když je substrát suchý. Takže jo, dá se to, ale budeš muset trošku experimentovat.

93 slov
0.9 minut čtení
30. 11. 2024
Radka Říhová
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Které úpravy světelných podmínek jsou nezbytné pro úspěšné pěstováníTento článek se zaměřuje na klíčové aspekty správného umístění rostlin a úpravy světelných podmínek, které jsou nezbytné pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky