Meskalin.cz/Fórum/Umělé světlo vs. slunce pro exotické rostliny

Umělé světlo vs. slunce pro exotické rostliny

Mám takový dotaz ohledně pěstování exotických rostlin, a to konkrétně jestli je lepší používat umělé světlo nebo nechat rostliny růst na slunci. Slyšel jsem, že sluneční světlo je přirozené a rostliny ho nějak víc potřebují, ale zase umělé světlo může být regulované a dá se to nastavit přesně podle potřeb rostlin. Jak to vlastně je? Zvažoval jsem, že bych si pořídil několik kousků do bytu a nevím, jestli na ně má vliv, když je budu mít pod umělým osvětlením místo na parapetu. Navíc nevím, jestli se některé druhy rostlin lépe adaptují na umělé světlo než jiné. Třeba kaktusy nebo sukulenty, co myslíte? Mám pocit, že každá rostlina má jiné nároky a že to není tak jednoduché. Divím se, jak lidé mají úspěch s pěstováním za umělého osvětlení a pořád se mi zdá, že nic nenahradí sluníčko. Jaké máte zkušenosti? Je tu někdo, kdo pěstuje exotické rostliny v bytech a používá umělé osvětlení? Jaké byste doporučili lampy a co všechno bych si měl při výběru všímat? Takže shrnuto – je lepší mít rostliny venku na slunci nebo je můžu klidně pěstovat doma pod umělým světlem? Děkuju za pomoc!

187 slov
1.9 minut čtení
6. 10. 2024
Jitka Šindelářová

Záleží na druhu rostliny a jaký máš prostor. Slunce je fakt nejlepší, to je jasný, ale někdy to prostě nejde, třeba když nemáš okno nebo je zima. Umělé světlo může být fajn, pokud vybereš dobré lampy, třeba LEDky nebo fluorescentky. Ty můžou nabídnout spektrum, který rostliny potřebují. Kaktusy a sukulenty většinou zvládnou i umělé světlo, ale musíš dávat pozor na intenzitu a dobu osvětlení.

Některý rostliny se adaptujou líp než jiný, takže zkusit to můžeš, ale je dobrý mít na paměti, co konkrétní rostlina potřebuje. Vždycky se vyplatí si přečíst pár věcí o tom, co pěstuješ. Pokud máš možnost, tak kombinace slunce a umělého světla by mohla být ideální – prostě jim to střídej podle potřeby. Osvětlení by mělo být aspoň 12-16 hodin denně. Takže klidně to zkus s umělým světlem, ale dávej pozor na signály od rostliny – pokud začnou žloutnout nebo se kroutit, asi něco není v pořádku.

150 slov
1.5 minut čtení
8. 1. 2025
Lenka Šilhavá

Takže, co se týče pěstování exotických rostlin, slunce má samozřejmě své výhody. Přirozené světlo je pro většinu rostlin ideální, protože je silnější a obsahuje všechny potřebné spektrum. Ale umělé osvětlení taky může být super, když se zvolí správné lampy. Existujou LEDky, které jsou speciálně navržené pro rostliny a ty dokážou simulovat sluneční světlo dost dobře.

Některé rostliny jako kaktusy a sukulenty se dokážou přizpůsobit umělému světlu, ale musíš dávat pozor na to, jak dlouho je osvětluješ a jak silné to světlo je. Často se doporučuje svítit kolem 12-16 hodin denně. Vždycky je dobrý mít možnost regulovat intenzitu světla.

Jestli chceš mít rostliny doma, tak zvaž i jejich typické nároky. Například tropické rostliny chtějí hodně vlhkosti a tepla, což může být problém v bytě. Zase jiný druh může potřebovat víc sluníčka.

Jo, a když už mluvíme o lampách, koukni na spektrum světla – některé mají modrou a červenou část, což je pro růst fakt důležitý. Takže shrnuto – slunce je nejlepší, ale s dobrým umělým osvětlením můžeš mít taky úspěch. Oba způsoby mají svoje pro a proti.

174 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2025
Miroslav Řezáč
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Které úpravy světelných podmínek jsou nezbytné pro úspěšné pěstováníTento článek se zaměřuje na klíčové aspekty správného umístění rostlin a úpravy světelných podmínek, které jsou nezbytné pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky