Umělé světlo vs. slunce pro exotické rostliny
Mám takový dotaz ohledně pěstování exotických rostlin, a to konkrétně jestli je lepší používat umělé světlo nebo nechat rostliny růst na slunci. Slyšel jsem, že sluneční světlo je přirozené a rostliny ho nějak víc potřebují, ale zase umělé světlo může být regulované a dá se to nastavit přesně podle potřeb rostlin. Jak to vlastně je? Zvažoval jsem, že bych si pořídil několik kousků do bytu a nevím, jestli na ně má vliv, když je budu mít pod umělým osvětlením místo na parapetu. Navíc nevím, jestli se některé druhy rostlin lépe adaptují na umělé světlo než jiné. Třeba kaktusy nebo sukulenty, co myslíte? Mám pocit, že každá rostlina má jiné nároky a že to není tak jednoduché. Divím se, jak lidé mají úspěch s pěstováním za umělého osvětlení a pořád se mi zdá, že nic nenahradí sluníčko. Jaké máte zkušenosti? Je tu někdo, kdo pěstuje exotické rostliny v bytech a používá umělé osvětlení? Jaké byste doporučili lampy a co všechno bych si měl při výběru všímat? Takže shrnuto – je lepší mít rostliny venku na slunci nebo je můžu klidně pěstovat doma pod umělým světlem? Děkuju za pomoc!