Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho má být světlo pro rostliny zapnuté?

Jak dlouho má být světlo pro rostliny zapnuté?

Zajímalo by mě, jak dlouho by mělo být světlo pro rostliny zapnuté během dne? Mám doma pár kaktusů a sukulentů a slyšel jsem, že správné osvětlení je klíčové pro jejich růst. Jak moc je důležité dodržovat nějaký konkrétní čas, například jestli by měly mít světlo 12 hodin denně nebo jestli je lepší třeba jen 8 hodin, nebo naopak víc? A co třeba v zimě, když je méně slunečního světla? Měla bych je mít více pod umělým osvětlením, nebo stačí přirozené světlo? Jaké jsou vaše zkušenosti s osvětlením exotických rostlin? Rád bych se dozvěděl, co funguje vám a jaké máte tipy na to, aby mi rostliny prospívaly. Děkuji za rady!

109 slov
1.1 minut čtení
24. 2. 2024
Helena Zemanová

Světlo je pro kaktusy a sukulenty fakt důležitý. Obecně se doporučuje, aby měly aspoň 12 hodin světla denně, ale záleží na konkrétní rostlině a taky na tom, jak silné to světlo je. Když mají málo světla, začnou se táhnout a vypadají bledě. Takže pokud máš umělý zdroj, třeba LEDky, tak klidně 12 - 14 hodin je v pohodě. V zimě můžeš přidat víc umělého osvětlení, protože slunce je slabší a dny kratší. Ale nezapomeň, že i kaktusy potřebují odpočinek – takže v noci by měly být bez světla. Hlavně sleduj, jak rostliny reagují – když se jim daří, tak je to dobrý znamení. Mně fungovalo dávat jim víc světla během zimy a pak na jaře upravit podle toho, jak se mění počasí.

122 slov
1.2 minut čtení
10. 12. 2024
Martina Malíková

Tak já mám kaktusy a sukulenty taky a myslím, že ideální je mít světlo zapnutý kolem 12 hodin denně. Kaktusy jsou zvyklý na sluníčko, takže když jim dáš víc světla, tak to většinou ocení. Ale pozor, když je moc horko, tak to může být naopak škodlivý. V zimě bych to viděl tak, že pokud máš málo přirozeného světla, tak klidně používej umělý zdroj. Mám lampu s LED světlem a funguje to super. 8 hodin může být málo, ale zase záleží na tom, jak moc máš rostliny blízko okna nebo jaký mají podmínky. Zkus si taky hlídat vlhkost vzduchu, to je pro tyhle rostliny dost důležitý. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
10. 11. 2024
Martin Kopecký
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Které úpravy světelných podmínek jsou nezbytné pro úspěšné pěstováníTento článek se zaměřuje na klíčové aspekty správného umístění rostlin a úpravy světelných podmínek, které jsou nezbytné pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky