Meskalin.cz/Fórum/Tmavé listy rostlin - je to problém?

Tmavé listy rostlin - je to problém?

Zajímalo by mě, co si mám myslet o svých rostlinách, které mají dost tmavou barvu listů. Mám na mysli jak kaktusy, tak i sukulenty. Když jsem je koupil, byly krásné a svěží, ale teď vypadá, jakoby ztmavly. Je to normální? Když je porovnám s jinými rostlinami, které vidím na internetu nebo u kamarádů, tak ty jejich mají mnohem jasnější a živější barvy. Často jsem slyšel, že příliš tmavé listy by mohly naznačovat nějaký problém, například nedostatek světla nebo špatnou péči. Mám se bát? Jaké jsou důvody pro to, že moje rostliny vypadají takhle? Mohlo by to být i něco jiného, jako třeba nadměrné zalévání nebo naopak nedostatek živin? Rád bych věděl, jaké jsou možné příčiny a co bych měl udělat pro to, abych své rostliny zachránil. Je to známka toho, že se něco děje špatně? Měly by být rostliny spíše světlé a jasné? Co byste mi doporučili?

147 slov
1.5 minut čtení
5. 6. 2024
Pavla Krausová

Tmavé listy můžou fakt znamenat vícero problémů. U kaktusů a sukulentů to většinou značí, že nejsou dostatečně na slunci. Zkus je postavit na místo, kde budou mít víc světla, ale pozor na přímé slunce, aby se nespálily. Další věc může být zalévání. Když je moc zaléváš, tak to taky může ovlivnit barvu listů. Zkontroluj, jestli mají dobrý odtok a nenecháváš vodu stát v květináči. Může to být i nedostatek živin, takže zkus přidat nějaké hnojivo určené pro sukulenty. Takže shrnuto: dej jim víc světla, zkontroluj zalévání a možná trochu hnojiva. Není to konec světa, ale chce to zas trochu péče.

100 slov
1 minut čtení
14. 1. 2025
Kamila Jandová

Tmavé listy u rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, můžou znamenat pár věcí. Pokud ti ztmavly, možná jim chybí světlo. Tyhle rostliny potřebujou slunce, a když ho maj málo, můžou ztratit barvu a ztmavnout. Ale taky může být problém s vodou – buď je zalíváš moc, nebo naopak málo. Nadměrná vlhkost může vést k hnilobě kořenů a tím i ke změně barvy listů. Zkus zjistit, jaký mají podmínky – jestli jsou na světlém místě nebo jestli se tolik neproliváš. Někdy to může být i známka nedostatku živin, takže pokud je máš dlouho, můžeš zkusit přihnojit. Takže v podstatě: koukni na světlo, vodu a výživu. Uvidíš, co se dá dělat.

109 slov
1.1 minut čtení
27. 12. 2024
Václav Pazdera
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Které úpravy světelných podmínek jsou nezbytné pro úspěšné pěstováníTento článek se zaměřuje na klíčové aspekty správného umístění rostlin a úpravy světelných podmínek, které jsou nezbytné pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky