Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ kaktusu je nejlepší pro suché klima?

Jaký typ kaktusu je nejlepší pro suché klima?

Mám velký zájem o kaktusy a přemýšlím, jaký druh by byl ideální pro naše suché klima. Žiji v oblasti, kde jsou léta velmi horká a dešťové srážky minimální, takže bych chtěl najít nějakou odolnou rostlinu, která by přežila i v těchto podmínkách. Zatím jsem slyšel o pár druzích, ale nejsem si jistý, co všechno by mohlo být vhodné. Vím, že některé kaktusy dokážou udržet vodu a snášet vysoké teploty, ale jak zjistit, které z nich jsou opravdu ty nejlepší pro takové extrémní podmínky? Zajímalo by mě také, jaké mají nároky na péči a pěstování, aby se jim dařilo v suchém prostředí. Mohli byste mi doporučit konkrétní druhy kaktusů, které jsou známé svou odolností vůči suchu? A co třeba, jaké jsou jejich specifické potřeby ohledně půdy a zalévání? Budu moc rád za jakékoli rady nebo zkušenosti s pěstováním těchto fascinujících rostlin v takových podmínkách.

143 slov
1.4 minut čtení
2. 7. 2023
David Dvořáček

Taky se zajímám o kaktusy a vím, že pro suchý klima jsou super třeba kaktusy z rodu Echinocactus nebo Ferocactus. Tyhle zas až tak moc vody nepotřebujou a snáší horko jak nic. Další dobrý tip je Opuntia, to jsou ty ploché kaktusy s "paddle" tvarem, taky snadno přežijou. Co se týče péče, spíš si dej pozor, aby měli dobrou drenáž, takže nějaká sušší půda s pískem nebo kamením je ideál. Zalévat je moc nemusíš, stačí jednou za čas, když už fakt vidíš, že vypadaj zvadle. V létě klidně i každý 2 až 3 týdny, ale v zimě radši vůbec. Pokud máš hodně slunce a tepla, tak to budou mít rádi. Takže zkus tyhle druhy a myslím, že se ti budou dařit.

121 slov
1.2 minut čtení
2. 10. 2023
Renata Holušová

Takže pokud hledáš kaktusy do suchého klimatu, určitě se podívej na druhy jako Echinocactus, Ferocactus nebo třeba Opuntia. Jsou super odolné a zvládnou i fakt horké léto. Echinocactus třeba snáší velké teplo a má pěkný vzhled. Ferocactus je taky dost tvrdý a má krásné květy. Opuntia je skvělá, protože se množí snadno a má jedlé plody.

Co se týče péče, většinou stačí, aby měly dobře odvodněnou půdu, klidně můžeš smíchat obyčejný substrát s pískem nebo štěrkem. Zalévej je jen občas, ideálně v letních měsících, když máš pocit, že je fakt sucho. V zimě je většinou vůbec nezalévej, spíš je dej na chladnější místo.

Důležité je dávat pozor na slunce, většina kaktusů to miluje, ale v extrémních vedrech můžeš některé chránit před přímým poledním sluncem. Takže zkus tyhle druhy a určitě budeš spokojený.

131 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2023
Petra Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak se liší pěstování kaktusů z různých klimatických pásem?Objevte fascinující svět pěstování kaktusů a zjistěte, jak se péče o tyto unikátní rostliny liší podle jejich původního prostředí. Naučte se, co potře...
1000 slov
10 minut čtení
27. 2. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky